2007

KU parat til internationalisering

19. december 2007

Som led i KU's strategi om at tiltrække flere internationale forskere og studerende – og samtidig bevare dansk som forsknings- og formidlingssprog – har bestyrelsen besluttet at oprette Center for Internationalisering og Parallelsproglighed (CIP) i 2008.

Bag om den amerikanske jazz-myte

14. december 2007

Mandag den 17. december forsvarer Anne Dvinge sin ph.d.-afhanding 'Between History and Hearsay - Imaginging Jazz at the Turn of the 21st Century' om den forandring opfattelsen af jazz har undergået i USA de seneste 20 år.

At forstå hvorfor vi forstår

13. december 2007

Mandag den 17. december forsvarer Anders Søgaard fra Center for Sprogteknologi sin ph.d.-afhandling om lingvistiske teorier og deres evne til at begribe, hvorfor mennesker helt umiddebart forstår talesprog

Grænser for pædagogik

6. december 2007

Fredag den 7. december forsvarer Trine Øland sin ph.d.-afhandling om pædagogik i skolen som den har udviklet sig fra den sorte skole frem til den frie, demokratiske skole af i dag, hvor læring, personlige kompetencer og sociale relationer er i fokus.

Vinden kommer nede nordfra

5. december 2007

Fredag den 7. december forsvarer Henrik Hovmark sin ph.d.-afhandling om biord som op og ned, som vi alle kender betydningen af, men som vi bruger forskelligt afhængigt af vores sociale og kulturelle baggrund.

Essayistik om krig – fakta eller manipulation?

22. november 2007

I sin ph.d.-afhandling ’Vidner og dommere – ny dansk kritisk essayistik om krig og terrorisme’ tegner Rasmus Øhlenschlæger Madsen et dobbeltportræt af det kritiske essay som genre.

Indikativ vinder kampen om det franske sprog

22. november 2007

Mandag den 26. november forsvarer Jan Lindschouw sin ph.d.-afhandling om sprogudvikling og reduktion af modussystemet i fransk.

Da videnskaben blev kristnet

22. november 2007

Fredag den 23. november forsvarer Trine Lassen sin ph.d.-afhandling om udbredelsen af en mere videnskabeligt funderet naturforståelse i 1700-tallets Danmark.

Da "Panserbasse" var et hit

14. november 2007

Fredag den 16. november forsvarer Niels Henrik Hartvigson sin ph.d.-afhandling om de tonefilmskomedier, som fuldstændig dominerede 1930'ernes filmlandskab.

Da projektet tog magten

9. november 2007

Mandag den 12. oktober forsvarer Anders Fogh Jensen sin ph.d.-afhandling 'Projektsamfundet', der fokuserer på de måder, mennesker organiseres og styres på. 

EU-millioner til forskning i tøj og identitet

5. november 2007

Centre for Textile Research har modtaget et stort millionbeløb til et internationalt forskningsprojekt om beklædningens rolle som identitetsskaber. Projektet hedder DressID.

Magtspil når ældre borgere visiteres til plejehjem eller hjemmehjælp

1. november 2007

Søren Beck Nielsen forsvarer fredag den 2. november kl. 12.00 sin ph.d.-afhandling om, hvordan udskrivelsessamtaler med ældre patienter forløber på hospitalerne.

Hjerneforskning forklarer historiens gang

24. oktober 2007

Fredag den 26. oktober forsvarer Anders Lisdorf, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, sin ph.d.-afhandling, som ved hjælp af moderne hjerneforskning forklarer de antikke romernes brug af spådomme og forudsigelser. 

Romerne kom med runerne

24. oktober 2007

Lisbeth Imer, Nationalmuseet, forsvarer fredag den 26. oktober sin ph.d.-afhandling om runer og runeindskrifter, som den danske elite importerede fra Romerriget.

Spansk kulturel opblomstring - trods nationalt forfald

22. oktober 2007

Tirsdag den 23. oktober forsvarer Sofie Kluge, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, sin ph.d.-afhandling om den spanske barok. Afhandlingen fokuserer på, hvordan den spanske litteratur blomstrede på et tidspunkt, hvor landet ellers var i dybt forfald.

En streg i kunsthistorien

28. september 2007

Den 21. september kl. 13.00 forsvarer David Burmeister Kaaring sin ph.d.-afhandling om den tegnekunst, der var forudsætningen for 1600-tallets naturalistiske, hollandske malerkunst, som vi beundrer i dag.

Ambassadøren byder på bøger

26. september 2007

Fredag d. 28. september inviterer Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier til et seminar om Indien i anledning af, at instituttets bibliotek har fået en generøs boggave af den indiske ambassade.

Læsehjælp til ordblinde og læsesvage

25. september 2007

Torsdag den 27. september bliver resultaterne af MELFO-projektet (Mobil E-Læring for Ordblinde/læsesvage) præsenteret ved en konference på fakultetet.

Oplev Germaine Greer live

25. september 2007

Torsdag den 27. september gæster den verdensberømte forfatter og kritiker Germaine Greer Københavns Universitet for at holde en åben forelæsning.

Kronprinsessen uddeler legater

24. september 2007

Torsdag den 27. september gæster HKH Kronprinsesse Mary fakultetet for at overrække legatet The Crown Princess Mary Scholarship til to studerende fra Australien.

Humanister bygger bro til erhvervslivet

20. september 2007

Et mentorsamarbejde mellem erhvervsaktive humanister og studerende er bare et af mange nye tiltag, når Københavns Universitets Humanistiske Fakultet mandag den 24. september lancerer en ny Studie- og Karrierevejledning.

Kritikeren i offensiven

17. september 2007

Den 21. september kl. 13.00 forsvarer Svend Skriver, der er litteraturredaktør på Ekstra Bladet, sin ph.d.-afhandling om litteraturkritik.

Frygten sat på formel

14. september 2007

I sin ph.d.-afhandling "Explanation in Behavioral and Brain Science" undersøger Keld Stehr Nielsen teorier, der forklarer, hvad der sker med os mennesker, når vi støder på faresignaler i omverdnen - fx en slanges bevægelser.

Allierede romerne sig med barbarerne i nord?

10. september 2007

Tirsdag den 11. september forsvarer Thomas Grane sin ph.d.-afhandling om de politiske og militære forbindelser mellem Romerriget og sydskandinaverne for 2.000 år siden.

Forståelse pr. automatik

10. september 2007

Den 12.- 14. september er Center for Sprogteknologi på KUA medarrangør af verdens største konference om maskinoversættelse, hvor 300 eksperter sætter hinanden stævne.

Litteraturen over for loven

7. september 2007

Den italienske litterat og kulturhistoriker Claudio Magris er udnævnt til adjungeret professor ved KUA. Den 12. september kommer han til Danmark og giver tiltrædelsesforelæsning under overskriften "Literature before the Law.

Nye medier og mobilitet

6. september 2007

Fredag den 7. september afholder Det Humanistiske Fakultet internationalt seminar om forholdet mellem medier og mobilitet.

Ungkommunisterne og den kolde krig

29. august 2007

Fredag den 31. august forsvarer Knud Holt Nielsen sin ph.d.-afhandling om de unge danske kommunister under den kolde krig. Det er den første videnskabelige behandling af ungkommunisternes aktiviteter efter 2. verdenskrig.

Den nye nøgle til udenrigspolitik

24. august 2007

Magtspil og konstruerede konflikter er hverdagskost i udenrigspolitik. Men den dybere forståelse af staters udenrigspolitik går gennem sproget. Det konkluderer Jens Runge i sin nye ph.d.-afhandling.

Uskrevne regler styrer computerspillet

22. august 2007

Fredag den 24. august forsvarer Anne Mette Thorhauge sin ph.d.-afhandling om computerspillet som kommunikationsform, hvor hun har studeret spillernes indflydelse på spillets regler.

Sommerferie? Næ, lad os hellere opfinde noget nyttigt

27. juli 2007

I Filmbyen har Københavns Universitets humanistiske fakultet og innovationsvirksomheden Zentropa WorkZ samlet 6 virksomheder og 36 elitestuderende fra hele landet til en intensiv sommerskole i innovation.

Grynt og brøl - brugen af lyd i computerspil

13. juli 2007

Den 17. juli forsvarer Kristine Jørgensen sin ph.d.-afhandling, der handler om lydens funktion i computerspil.

Liv til ur-sprog

29. juni 2007

Lørdag den 30. juni forsvarer Anders R. Jørgensen sin ph.d.-afhandling, der handler om det keltiske sprog bretonsk.

Guld til guderne

28. juni 2007

Fredag den 29. juni kl. 13.00 forsvarer museumsinspektør Morten Axboe disputatsen 'Brakteatstudier' om store guldfund fra jernalderen på Det Humanistiske Fakultet. Du kan følge forsvaret som live webcast.

Sharia – et spørgsmål om fortolkning

26. juni 2007

Den 28. juni forsvarer Dorthe Bramsen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier sin ph.d.-afhandling om islamisk lov i Saudi-Arabien.

Cassirer, Kant og myten

22. juni 2007

Den 29. juni forsvarer Esther Oluffa Pedersen sin ph.d.-afhandling ’Ernst Cassirers mytefilosofi’, hvor hun blandt andet bruger myten som begreb til at analysere politisk totalitarisme.

Grænsesøgende litteratur

20. juni 2007

I en ny ph.d.-afhandling belyser Mads Nygaard Folkmann, hvordan forfatterne i romantikken brugte litteraturen til at undersøge, hvad der var muligt i den virkelige verden.

Uens muligheder for statsborgerskab

20. juni 2007

I ph.d.-afhandlingen 'Samtaler med politiet', viser Christina Fogtmann, at ansøgere om dansk statsborgerskab ikke har ens muligheder for at bestå sprogkravstesten.

Musikkens stilheder

18. juni 2007

I en ny ph.d.-afhandling undersøger Juliana Hodkinson, hvordan komponister bruger stilhed til at udfordre musikkens rammer.

Københavnske børns sprog

9. maj 2007

I en ny ph.d.-afhandling undersøger Marie Maegaard sammenhængen mellem sprogbrug og social betydning i moderne københavnsk.

Kom til virtuel livekoncert på KUA

26. april 2007

Den 29. april demonstrerer Københavns Universitet mulighederne i det fælles universitetsbredbånd, internet2, med en livekoncert på Det Humanistiske Fakultet.

Kvinden og guden

25. april 2007

I en ny ph.d.-afhandling analyserer Maria Pilar Palomino den spanske filosof María Zambrano. Forsvar fredag den 27. april kl. 13.00.

2 adjungerede professorer tiltræder

29. marts 2007

Torsdag den 29. marts tiltræder dr.phil Birgitte Possing og mag.scient. Jens Dahl som adjungerede professorer ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Det Humanistiske Fakultet.

Nye afsløringer om "prinsen af Danmark"

22. marts 2007

Fredag den 23. marts kl. 13.00 forsvarer teaterinstruktør og dramatiker Lars Kaaber doktordisputatsen "Staging Shakespeare's Hamlet - a Director's Interpreting Text Through Performance".

Fanget på forsiden

16. marts 2007

I forbindelse med weekendens humaniorafestival afholder Det Humanistiske Fakultet søndag den 18. marts kl. 13.30 et debatarrangement om den mediekarrusel, som JP den sidste uge har kørt religionsforsker Mikael Rothstein m.fl. rundt i.

Kulturelt rendezvous på Amager

14. marts 2007

Maskulinitet og gastronomi, hotte navne til nyfødte og Borneos sidste nomader er nogle af de emner, man kan høre meget mere om på årets Humaniorafestival den 17.-18. marts.

Øjj, er det for børn?

27. februar 2007

Nyt europæisk projekt om online farer for børn har dansk forankring på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på KUA.

Teorien bag tæppet

20. februar 2007

I en ny ph.d.-afhandling sætter Pil Hansen spot på teaterdramaturgens redskaber. Forsvar den 22. februar kl. 14.00.

Efter tsunamien

12. februar 2007

Den 13. februar er der officiel åbning af udstillingen Tsunami Afterwards: Reconstructing Lives på Københavns Rådhus. Udstillingen er arrangeret af Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

Nyt integrationsinitiativ på Københavns Universitet

8. februar 2007

Københavns Universitet har skudt et nyt tværfagligt forskningsbaseret integrationsinitiativ i luften for forskere, der forsker i integration og migration.

Det ekspressive selv

7. februar 2007

I ph.d.-afhandlingen Expressive Selfhood sætter Lisa Käll spot på selvet som udtryk. Forsvar den 9. februar kl. 13.00.

America Born Again

6. februar 2007

I en ny ph.d.-afhandling undersøger Marie Andersen sammenblandingen af politik og religion i USA set ud fra et retorisk perspektiv. Forsvar den 9. februar kl. 13.00.

Verdensborgere i kamp for global fred

17. januar 2007

Professor Margit Warburgs disputats om baha’i-religionen præsenterer et enestående materiale om en religiøs gruppe, der om nogen kan siges at være tæt forbundet med globaliseringen. Forsvar fredag den 19. januar kl. 13.00.