27. februar 2007

Øjj, er det for børn?

EU Kids Online er et nyt projekt, der skal gennemføre den første systematiske europæiske registrering af og sammenligning af forskning om børns og unges brug af og erfaringer med Internettet og andre online, digitale teknologier. Der deltager 18 europæiske lande i projektet, som løber til 2009. Forskningsprojekterne bliver løbende registreret i en offentligt tilgængelig, søgbar database på www.eukidsonline.net – der er ligger allerede over 200 projekter i databasen.

Fra reklamer til vold

Tovholderen på den danske del af projekt EU Kids Online er Gitte Stald fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet. Gitte Stald fortæller, at vi endnu ikke ved tilstrækkeligt om potentielle risici - set i forhold til fordele - ved at være online:

-De fleste af de registrerede undersøgelser kortlægger adgang og brug og betydning af Internet og andre online medier hjemme og i skolen. Men vi ved fx ikke, hvor mange børn og unge, der rent faktisk har været udsat for fx racistisk, voldeligt indhold, spil om penge eller sider, der opfordrer til at skade sig selv. Og vi ved ikke om og hvordan, kommercielle interesser indvirker på børns og unges interaktion og oplevelser i sociale rum på nettet. 

- Vi håber, at EU Kids Online kan bidrage til at identificere de centrale problemstillinger og deres mulige betydning, og derigennem pege på områder, der bør udforskes nærmere, både i de enkelte lande og på tværs af Europa.

Mere kritiske

Selvom der lurer mange farer på nettet, er der dog ifølge Gitte Stald flere ting, der tyder på, at børn og unge i Danmark er ved at blive bedre til at begå sig på Internettet:

- I en SAFT-undersøgelse (Safer Internet Plus Program) fra 2006 kom det frem, at børn og unge i bl.a. Danmark, Norge og Irland forholder sig relativt kritisk til Internettet, og at de udleverede færre personlige informationer end i 2003. Det kan skyldes større erfaring med Internettets faldgruber, men det kan også skyldes større samfundsmæssig opmærksomhed om børns og unges brug af Internettet. Et af formålene med EU Kids Online er, at skaffe viden, så vi bedst muligt kan informere børn, deres forældre, undervisere og andre om brugen af online tjenester.

Yderligere info

... om EU Kids Online: http://eukidsonline/net

... om EU kommissionens Safer Internet Plus Program:  http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/programme/

... om online risici og børns netsikkerhed: Medierådets hjemmeside: http://portal.medieraadet.dk

Kontakt

EU Kids Online i Danmark v. Gitte Stald, Afdeling for Film og Medievidenskab, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Det Humanistiske Fakultet: e-mail: stald@hum.ku.dk, tlf. 35 32 91 81.