28. september 2007

En streg i kunsthistorien

Kunstelskere og -samlere taler mest om store malere – selv om de godt ved, der ligger en lang række skitser til grund for de mageløse penselstrøg. Det er de tegninger, som David Burmeister Kaaring nu tager under grundig behandling i sin ph.d.-afhandling “Tegnekunstens betydninger for den naturalistiske landskabskunst i den Nederlandske Republik ca. 1600-1650” .

Her retter David Burmeister Kaaring især opmærksomheden mod tegninger og raderinger af datidens kunstnere som Abrahaam Bloemaert, Jan Van Goyen og Claes Jansz Visscher. David Burmeister Kaaring viser gennem billedanalyser, hvordan det naturalistiske landskabsmaleri er kommet til verden på minutiøs baggrund af denne tegnekunst – og hvordan kunstsamlere på den tid i høj grad værdsatte landskabstegninger.

Kobberstiksamlingen på Statens Museum for Kunst

Det er Den Kgl. Kobberstiksamlings naturalistiske landskabstegninger på Statens Museum for Kunst, der er omdrejningspunktet for afhandlingen om tegnekunstens betydning. Kunstmuseets samling har 500 år på bagen, men den del af den, som David Burmeister Kaaring har studeret er relativt ny, for som han nævner, var der ingen tegninger af Jan van Goyen i samlingen, når blot man går 100 år tilbage. I afhandlingen kan man stifte bekendtskab med hele hundrede af de nederlandske landskabstegninger fra de herrens år 1600-1650, der befinder sig i Den Kgl. Kobberstiksamling.

David Burmeister Kaarings ambition har været at forstå, hvordan og ikke mindst hvorfor
tegningen kom til at spille en så vigtig rolle for fremkomsten af en ny naturalistisk afbilding af landskaber i Den Nederlandske Republik for 400 år siden – det kan man høre ham fortælle om, når han forsvarer sin ph.d. på mandag den 1. oktober.

Tid og sted

Ph.d-forsvaret finder sted den 1. oktober 2007 kl. 13 præcis på Det Humanistiske Fakultet, KUA, lokale 23.0.49, bygning 23.

Et antal eksemplarer af afhandlingen er fremlagt til gennemsyn og hjemlån i Det Kgl. Biblioteks information på Københavns Universitet Amager og til gennemsyn på Det Kgl. Biblioteks læsesal Øst, Diamanten samt på Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Det Humanistiske Fakultet, Karen Blixens Vej 1, 2300 København S.

Kontakt

David Burmeister Kaaring, Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Email: david.kaaring@smk.dk
Mobil:  2874 2580