EU og Sundhed: Vaccinediplomati og abort

Da coronaen ramte Europa i februar 2020 ramte den på én gang EU, medlemsstaterne og de enkelte borgere. Ledere gik i panik, grænsebomme kom op, samfund blev lukket ned. Hver EU-medlemsstat håndterede krisen på sin egen måde: der opstod en svensk, en græsk, en ungarsk model.

Efter en tøvende start kastede EU sig ud i først fælles indkøb af beskyttelsesudstyr, siden medicin og vacciner. Det fælles indkøb skulle hjælpe hele EU og kunne kun lykkes, hvis alle stod sammen, viste solidaritet og ansvar og ydede deres bedste. Med andre ord: det kunne kun gå galt. Resultatet blev produkter af tvivlsom kvalitet til overpriser, forhandlet gennem hemmelige kontrakter.

Corona-pandemien genaktiverede de nationale grænser og satte gang i diskussionen om, hvorvidt der bør være en fælles europæisk sundhedspolitik, selvom sundhed formelt er en national kompetence. I januar gik det så vidt, at EU kortvarigt lukkede grænsen mellem Irland og Nordirland for at forhindre vacciner i at forlade EU efter Brexit.

Midt i corona-vinteren gik millioner pludselig på gaden i Polen og demonstrerede og trodsede dermed både kulden og forsamlingsforbuddet. Den i forvejen stramme abortlovgivning var nemlig blevet så stram, at abort de facto var forbudt. Europa-Parlamentet og mange andre støttede de polske kvinder, mens den polske regering hævdede, at det var et nationalt anliggende.

Påvirkede den europæiske integration abortlovgivningen i Irland? Bør Danmark tilbyde gratis abort til polske kvinder? Bør sundhed være det nye sikkerhedsfællesskab?

Oplæg og debat med Sara Dybris McQuaid og Vibe Termansen.

Du kan enten deltage fysisk i mødet eller online. Det er gratis at deltage.

Tilmeld dig

Sara Dybris McQuaid
Sara Dybris McQuaid
Vibe Termansen
Vibe Termansen

Debatrækken 'Europæiske Spændingsfelter'

Debatten er del af debatrækken Europæiske Spændingsfelter. At bevare fred, forhindre konflikt og styrke den international sikkerhed er et af de centrale mandater i det europæiske samarbejde. EU har ry for at nedtone konflikter ved at omdanne højspændt politik til lavtekniske spørgsmål. I debatrækken spørger vi: Hvordan fungerer den strategi sammen med det nationale niveau, hvor konflikt kan være afgørende for at mobilisere vælgere?

I seks arrangementer med udgangspunkt i sundhed, terrorisme, migration, sprog, klima og erindringspolitik debatterer vi hvordan normer, institutioner og politik spiller – og støder – sammen i det europæiske samarbejde. Dette arrangement er nr. 1/6

Debatrækken er arrangeret af RIKO (Rådet for International Konfliktløsning) i samarbejde med DEO og Københavns Universitet og er støttet af Europa-Nævnet.

Kommende arrangementer