EU og Migration: Konfliktruter

Med Talibans magtovertagelse i Afghanistan er en ny flygtningekrise sandsynlig. Hvad går EU-Kommissionens løsningsforslag ud på? Hvad betyder det for EU, for Danmark og for de såkaldte nærområder? Oplæg og debat med Kasper Tonsberg Schlie (DEO), Signe Marie Cold-Ravnkilde (DIIS) og Zachary Whyte (KU).

Da flygtninge og migranter væltede mod EU’s ydre grænser i 2015 blev Unionens evne til at håndtere dem eftertrykkeligt udfordret. Efter den umiddelbare krise, forårsaget af de mange mennesker på vandring mod Europa, fulgte en anden, intern krise i EU, da det viste sig umuligt at forene forskellige nationale standpunkter i en ny fælles europæisk migrations- og asylpolitik – og fordele bare en brøkdel af de mange nytilkomne internt i EU efter medlemsstaternes størrelse og økonomiske formåen. Udfordringen med flygtninge og migranter blev aldrig løst og er nu blusset op igen. Lukasjenko har over sommeren brugt flygtninge som pressionsmiddel mod sine nabostater i EU. Og med sammenbruddet i Afghanistan må vi nok i den nærmeste fremtid forvente en stigning i antallet af flygtninge, der sætter kurs mod EU – gennem Belarus, Balkan eller over Middelhavet.

I et udspil på området fra EU-Kommissionen i efteråret 2020 spiller ”eksternalisering” af migration- og asylprocessen en vigtig rolle. Hvad betyder eksternalisering af asylprocessen? Hvad betyder det for EU-samarbejdet, i en dansk sammenhæng og for stater udenfor EU i de såkaldte nærområder? Er de villige til at slutte op om de til tider kontroversielle løsninger fra EU og enkelte medlemsstater, som effektivt forskyder EU’s grænser langt udover kontinentet? Hvor går EU’s grænser og hvordan skal de se ud?

Oplægsholdere

  • Kasper Tonsberg Schlie, Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO)
  • Signe Marie Cold-Ravnkilde, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Zachary Whyte Københavns Universitet (KU)

Debatrækken 'Europæiske Spændingsfelter'

Debatten er del af debatrækken Europæiske Spændingsfelter. At bevare fred, forhindre konflikt og styrke den international sikkerhed er et af de centrale mandater i det europæiske samarbejde. EU har ry for at nedtone konflikter ved at omdanne højspændt politik til lavtekniske spørgsmål. I debatrækken spørger vi: Hvordan fungerer den strategi sammen med det nationale niveau, hvor konflikt kan være afgørende for at mobilisere vælgere?

I seks arrangementer med udgangspunkt i sundhed, terrorisme, migration, sprog, klima og erindringspolitik debatterer vi hvordan normer, institutioner og politik spiller – og støder – sammen i det europæiske samarbejde. Dette arrangement er nr. 3/6

Debatrækken er arrangeret af RIKO (Rådet for International Konfliktløsning) i samarbejde med DEO og Københavns Universitet og er støttet af Europa-Nævnet.

Tidligere arrangementer

Kommende arrangementer