EU og Sprog: Fællessprog og Fremmedsprog

Sprog er ikke blot kultur, det er blandt andet også politik, identitet og lovgivning. Hvilken betydning har politik for sproget i Danmark, Frankrig og Kroatien? Oplæg og debat med Anna Holmen (KU), Lisbeth Verstraete-Hansen (KU) og Zlatko Jovanovic (DEO).

Witamy, bienvenue, tervetuloa, receber og velkommen. De 24 officielle sprog i EU er nok det mest direkte udtryk for de mange forskellige kulturer, Europa rummer. Men sprog er ikke kun kultur, det er også politik, identitet, lovgivning og nation building – som da der pludselig, efter fløjlsskilsmissen i 1993, blev udgivet ordbøger mellem de ellers temmelig ensartede sprog tjekkisk og slovakisk.

Hvad er baggrunden for EU’s sprogpolitik? Hvilken betydning har vores politiske uenigheder for sproget og dets status i Danmark, Frankrig og Kroatien? Hvilken rolle spiller sprogkundskaber for at kunne opnå statsborgerskab i disse lande? Bør EU anerkende ikke-europæiske sprog i forbindelse med globaliseringen og den stigende migration?

Oplægsholdere

  • Anna Holmen, Københavns Universitet (KU)
  • Lisbeth Verstraete-Hansen, Københavns Universitet (KU)
  • Zlatko Jovanovic, Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO)

Debatrækken 'Europæiske Spændingsfelter'

Debatten er del af debatrækken Europæiske Spændingsfelter. At bevare fred, forhindre konflikt og styrke den international sikkerhed er et af de centrale mandater i det europæiske samarbejde. EU har ry for at nedtone konflikter ved at omdanne højspændt politik til lavtekniske spørgsmål. I debatrækken spørger vi: Hvordan fungerer den strategi sammen med det nationale niveau, hvor konflikt kan være afgørende for at mobilisere vælgere?

I seks arrangementer med udgangspunkt i sundhed, terrorisme, migration, sprog, klima og erindringspolitik debatterer vi hvordan normer, institutioner og politik spiller – og støder – sammen i det europæiske samarbejde. Dette arrangement er nr. 4/6

Debatrækken er arrangeret af RIKO (Rådet for International Konfliktløsning) i samarbejde med DEO og Københavns Universitet og er støttet af Europa-Nævnet.

Tidligere arrangementer

Kommende arrangementer