EU og Klimakampen: Omstridte Overgange

Ifølge EU’s grønne pagt, Green Deal, skal Europa være den første klimaneutrale verdensdel i 2050. Det kræver enighed blandt medlemsstaterne om enorme investeringer og omlægninger – hvordan støder det sammen med særinteresser i Danmark, Tyskland og Polen? Oplæg og debat med Anine Hagemann (RIKO) og Rasmus Nørlem Sørensen (DEO).

Ifølge EU-Kommissionens grønne pagt, Green Deal, der blev lanceret i december 2019, skal Europa være den første klimaneutrale verdensdel allerede i 2050. For at nå det mål har Kommissionen denne sommer suppleret med Fit for 55, der er et delmål om at reducere CO2-udledningen med 55 procent i 2030 ved hjælp af revideret lovgivning og nye tiltag. Hvis det ambitiøse 2050-mål skal nås, skal alle medlemsstaterne blive enige om enorme investeringer og storstilede omlægninger af både industri og energi. Selvom Green Deal lægger op til en ”fair forandring” for regioner og arbejdstagere – det vil blandt andet sige penge til omskoling af kulminearbejdere – møder den grønne dagsorden voldsom modstand både lokalt og på nationalt plan, i de områder hvor folk føler sig truet på levebrød og -vis. Samtidig har den grønne dagsorden samlet en hel generation til skolestrejker, fredage for fremtiden og udpræget skuffelse over tidligere generationers lemfældige omgang med den klode, de unge mennesker skal arve.

Hvilke ambitioner ligger der i EU’s Green Deal og opfølgeren, Fit for 55? Hvordan støder den sammen med særinteresser i Danmark, Tyskland og Polen? På hvilke områder arbejder særinteresserne for Green Deal?

Oplægsholdere

  • Anine Hagemann, Rådet for International Konfliktløsning (RIKO)
  • Rasmus Nørlem Sørensen, Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO)

Debatrækken 'Europæiske Spændingsfelter'

Debatten er del af debatrækken Europæiske Spændingsfelter. At bevare fred, forhindre konflikt og styrke den international sikkerhed er et af de centrale mandater i det europæiske samarbejde. EU har ry for at nedtone konflikter ved at omdanne højspændt politik til lavtekniske spørgsmål. I debatrækken spørger vi: Hvordan fungerer den strategi sammen med det nationale niveau, hvor konflikt kan være afgørende for at mobilisere vælgere?

I seks arrangementer med udgangspunkt i sundhed, terrorisme, migration, sprog, klima og erindringspolitik debatterer vi hvordan normer, institutioner og politik spiller – og støder – sammen i det europæiske samarbejde. Dette arrangement er nr. 5/6

Debatrækken er arrangeret af RIKO (Rådet for International Konfliktløsning) i samarbejde med DEO og Københavns Universitet og er støttet af Europa-Nævnet.

Tidligere arrangementer

Kommende arrangementer