Tilvalg i Museumsstudier
Hvis du påtænker en fremtidig karriere som kurator eller museumsinspektør i museumsverden eller blot interesserer dig for samfundets kulturbærende institutioner og humanistiske perspektiver udtrykt i kreative formidlingsgenrer, udbyder Det Humanistiske Fakultet museologiske tilvalgsfag på både BA-uddannelsen og på KA-uddannelsen.
Tilvalgsfagene kan følges enkeltvis eller i sammenhæng. Fagene er tilrettelagt i forhold til hinanden, og som studerende får du gennem at følge alle kurserne en solid museumsprofil, baseret på faglig indsigt i museumshistorie (BA), udstillingsanalyse (BA) og museumsformidling (KA).
Museologi
Museologi er et tværvidenskabsligt videns- og forskningsområde, der undersøger og interesserer sig for, hvorfor og hvordan kulturarv forvaltes og formidles af kunst-, natur- og kulturhistoriske museer og udstillinger.
Tilvalget består af tre undervisningsmoduler, hvor det første modul fokuserer på museets institutionshistorie fra de tidlige private renæssancesamlinger til samtidens offentlige museer, det andet modul giver redskaber til konkrete analyser af udstillinger, og det tredje modul sigter på at give de studerende førstehåndskendskab til museernes formidling.
Tilvalget i den samlede museologi-pakke er umiddelbart relevant for alle humaniora-studerende, og særlig for dig som ønsker at søge job på et museum. Af hensyn til praktikken, de mange museumsbesøg etc., er der et begrænset antal pladser på kurset. Studerende, der vælger den samlede pakke, har første prioritet. Formid-lingspraktikken kan kun følges af studerende, der vælger den samlede pakke.
Tilvalget i Museologi udbydes i et tværfagligt samarbejde mellem studienævnet for Saxo-Instituttet (Afd. for Etnologi) og studienævnet for Kunst- og kulturvidenskab (Afd. for Kunsthistorie).
Læs mere i studieordningen (pdf)
Læs mere om de enkelte kurser herunder:
- Museer og samlinger: Historie og teori (15 ECTS) - (efterår)
Kurset tilbyder dels et bredt historisk overblik over museumsinstitutionens og samlingers opståen og udvikling, dels en introduktion til de væsentligste problemstillinger inden for det museologiske felt. Der lægges vægt på at behandle en række forskellige typer museer og samlingers historie, samt at give den studerende indblik i fænomenet at samle.
Den historiske fremstilling af museer, samlinger og musealitetens historie vil blive suppleret med teoretiske perspektiveringer, der indbefatter politiske, æstetiske og etiske aspekter samt men¬talitetshistoriske forandringer.
Endelig vil kurset også byde på introduktion til juridiske problemstillinger i rela¬tion til forskellige museer og samlinger. En del af undervisningen vil foregå som ekskursioner til relevante museumsinstitutioner og samlinger.
- Udstilling, idé og materialisering (15 ECTS) - (forår)
Kursets tema er den moderne udstilling. Formålet er at indkredse udstillingens egenart, materialitet og rumlighed set i lyset af de væsentlige forskydninger, udstillingsmediet har gennemgået fra omkring 1850 til i dag.
Omdrejningspunktet er dog udstillingen lige nu i spændingsfeltet mellem traditionsbevidsthed og senmodernitetens æstetiske, materielle og erkendelsesmæssige opbrud. På kurset indgår en række udstillingsbesøg, hvor aktuelle udstillingsformer analyseres og sættes i teoretisk og historisk perspektiv.
Vælg mellem:
- Museologisk praksis (15 ECTS) - (forår)
eller - Udstillingsanalyse (15 ECTS) - (forår)
Museumsformidling (15 ECTS) - (efterår)
Kurset Museumsformidling indfører i teorier om kulturformidling og -læring. Den studerende opnår færdigheder i at vurdere forskellige former for kulturhistorisk forskningsformidling kritisk og konstruktivt, dels fra et publikumsperspektiv med vægt på læring, historiebevidthed og oplevelse, dels fra et professionelt perspektiv med vægt på vidensproduktion, historiefortælling, iscensættelse og deltagelse.
Dertil opnår den studerende færdigheder i at identificere og formulere koncepter for formidling og kommunikation af kulturhistorisk viden med kritisk opmærksomhed omkring forskellige genrer og disse potentialer hvad angår målgruppe og formidlingssituation som sådan.
Kulturarv, 15 ECTS - (efterår)
Kulturarv er både håndgribelig og diffus, både materiel og immateriel, både fysisk og digital, både en fælles ejendom og reserveret udvalgte grupper. Kulturarv er både fælles erindringer og omstridte eller ubekvemme fortider, kulturarv bruges og misbruges!
Kurset Kulturarv belyser dette spændende felt ud fra en række sigtelinjer i spektret mellem politik, digitalitet og erindring. Kurset giver dig viden om hovedlinjerne inden for national og international politik og lovgivning på området (herunder blandt andet fortidsmindeforvaltning og kulturarvsmangement), kendskab til især arkiv- og museumsområderne og deres måde at organisere viden om kulturarv på, kendskab til kulturarvsformidling (med fokus på brugere, deltagelse, samskabelse og anvendelse af digitale formidlingsformer) samt kendskab til kulturarvsturisme og identitetspolitik. Kurset er baseret på et tværfagligt samarbejde mellem Institut for Informationsvidenskab, Institut for Kunst og Kultur og Saxo-Instituttet.
For yderligere information om tilvalgskurserne i museumsstudier, kan du kontakte studievejledningen på instituttet.
Gæstestuderende
Kommer du fra et andet dansk universitet eller fra et andet fakultet på KU, kan du tage kurser eller samlede studiemønstre som meritstuderende ved Det Humanistiske Fakultet.
Studerende fra Det Humanistiske Fakultet
Læser du på Det Humanistiske Fakultet, kan du læse mere om tilvalg på din studieinformationsside.
kurser.ku.dk
Tilvalgskurser på SAXO-instituttet