Fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik
Tilvalg på kandidatniveau
Fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik, 30 ECTS
Tilvalget i fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik gør dig klar til en karriere inden for den offentlige eller private uddannelsessektor. Du får kompetencer til at arbejde med voksenundervisning og undervise fx på læreruddannelser og private sprogskoler. Du vil også kunne udvikle læremidler fx på et forlag og du vil kunne arbejde som konsulent inden for formidling og det sprog- og kulturpædagogiske felt.
Du vil få kendskab til centrale teorier inden for sprogtilegnelse, kulturforståelse og interkulturel kommunikativ kompetence og deres omsætning til praksis. Du vil fx arbejde med læreplans- og læremiddelanalyser samt udvikle undervisningsmaterialer.
Derudover vil du få indblik i centrale metoder inden for feltet, fx undervisningsobservationer, spørgeskemaundersøgelser, kvalitative interviews og etnografisk feltarbejde.
Tilvalget sammensættes af:
- Fremmedsprogs- og kulturdidaktik (15 ECTS) (efterår)
På kurset arbejder vi både med centrale teorier inden for sprogtilegnelse, kulturforståelse og interkulturel kommunikativ kompetence og deres omsætning til praksis. Du vil fx lave læreplansanalyser, læremiddelanalyser og udvikle undervisningsmaterialer. - Emne inden for Fremmedsprogs- og kulturdidaktik (15 ECTS) (forår)
Dette kursus har fokus på mere specifikke områder inden for fremmedsprogstilegnelse.
Du kan supplere kurserne med en minipraktik fx på et gymnasium, hvor du får indblik i hverdagen som sproglærer og får mulighed for selv at prøve kræfter med sprogundervisning.
Kurserne giver dig en bred introduktion i til sprog og kultur i et læringsperspektiv samt mulighed for at fordybe dig i områder, der har din særlige interesse og vil fx arbejde med:
- Teorier om sprog- og fremmedsprogstilegnelse, flersprogethed, kulturforståelse og interkulturel kommunikativ kompetence
- Flersprogethedsdidaktik, kultur- og litteraturdidaktik samt samspillet mellem sprog og kultur
- De fire grundlæggende sprogfærdigheder (lytteforståelse, læsning, mundtlig og skriftlig produktion) og deres betydning i forhold til fremmedsprogstilegnelsen
- Ordforrådstilegnelse, taskbaseret undervisning og fokus på form
- Lærerkognition og de lærendes kognition, herunder lærendes variabler som motivation, alder og elevtyper, samt kendskab til sammenhængen mellem læringsmål, organisationsformer og aktivitetstyper
- Undervisningstilrettelæggelse med henblik på fremmedsprog, herunder fokus på undervisningsdifferentiering
- Testning og evaluering af sprog og interkulturel kommunikativ kompetence, herunder feedback
Du skal være indskrevet på en kandidatuddannelse for at kunne vælge tilvalget. Derudover skal du:
- have en bachelorgrad inden for humaniora (typisk et fremmedsprog)
- være indskrevet på en kandidatuddannelse i sprog
Læser du en sproguddannelse udbudt på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, kan du bygge oven på tilvalget og skrive dit speciale inden for Fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik. En linje (tilvalget + speciale) vil gøre din profil mere professionsrettet. Du vil modtage et linjebevis, som kan bruges i forbindelse med din jobsøgning.
Kontakt studievejledningen på instituttet for at høre mere om den mulighed.
kurser.ku.dk
Tilvalgskurser på EnGeRom:
Gæstestuderende
Kommer du fra et andet dansk universitet eller fra et andet fakultet på KU, kan du tage kurser eller samlede studiemønstre som meritstuderende ved Det Humanistiske Fakultet.