Kommissorium for Konsortiet for Sprog og Fagdidaktik (KSF)
Baggrund
Konsortiet for Sprog og Fagdidaktik består af Københavns Universitet (Det Humanistiske Fakultet), og Københavns Professionshøjskole (KP). Konsortiet bestå af en styregruppe og af en faggruppe med hver sit kommissorium, jf. afsnit 3 og 4.
Konsortiets arbejde med sprog og fagdidaktik er forankret i universitetets og professionshøjskolernes forsknings- og vidensmiljøer. Forsknings- og vidensmiljøerne er repræsenteret i faggruppen. Faggruppen refererer til styregruppen bestående af ledelsesrepræsentanter fra de deltagende institutioner.
Konsortiets formål er at skabe en ramme for det ligeværdige og forpligte samarbejde mellem universitet og professionshøjskole. Konsortiet har fokus på sprog (dansk, dansk som andetsprog, tysk, fransk, spansk og engelsk) og sprogfagenes didaktik. Dette fokus udspringer af behovet for at styrke sprogundervisningen i folkeskolen, således at eleverne rustes bedre til at agere i en globaliseret verden. Indsatsen for at styrke sprogfagene vil kvalificere eleverne i deres overgang fra folkeskole til erhvervsrettede og studieforberedende ungdomsuddannelser, ligesom konsortiet også søger at understøtte og forbedre overgangen fra professionsbachelor på professionshøjskolerne til kandidatuddannelse på universiteterne.
Konsortiet skaber en fælles og robust platform for forskningsbaseret viden om sprog og fagdidaktik til anvendelse i praksis.
Konsortiets arbejde med fagdidaktikken relateres som udgangspunkt til sprogfagene og sprogfagenes didaktik, men kan udvides til undervisning og læring i andre relevante fag. Dette vil dog kræve en ny aftale og fælles koordinering i forhold til eksisterende faglige samarbejder.
Konsortiet arbejder målrettet for at inddrage internationale uddannelses- og forskningsmiljøer sådan, at den nationale uddannelsesforskning og -praksis mere konsekvent inddrager og bygger på internationale erfaringer.
Konsortiets målsætning er at styrke den sproglige og fagdidaktiske viden gennem opbygning af en fælles forskningskapacitet og at tilvejebringe ny viden om sprog og fagdidaktik, der styrker grunduddannelserne og resulterer i nye undervisningsformer, samt skaber flere og nye efter- og videreuddannelsestilbud.
Konsortiet skal desuden styrke eksisterende samarbejder og udvikle nye samarbejder med internationale uddannelses- og forskningsmiljøer sådan, at den nationale uddannelsesforskning og -praksis mere konsekvent inddrager internationale erfaringer
Konsortiet skal endelig sikre en fortsat udvikling af et fagligt miljø for sprog og fagdidaktik, hvor konsortiets forskningsresultater løbende formidles til relevante nationale og internationale uddannelses- og forskningsmiljøer samt eksterne interessenter.
Konsortiets arbejde med sprog og fagdidaktik er forankret i universitetets og professionshøjskolernes forsknings- og vidensmiljøer. Forsknings- og vidensmiljøerne vil være repræsenteret i faggruppen. Gruppen refererer til styregruppen bestående af ledelsesrepræsentanter fra de deltagende institutioner. Formand for Konsortiet og styregruppen er prodekan Jens Erik Mogensen.
Styregruppen og faggruppen sekretariatsbetjenes efter nærmere aftale mellem institutionerne.
Konsortiets organisationsdiagram
Styregruppe
Formand: Prodekan Jens Erik Mogensen
Institutchef: Lis Madsen
Uddannelsesleder: Mette Jørgensen
Senior Advisor: Dorthe Vejen Hansen
Fagruppe
Københavns Universitet
Centerleder, professor Anne Holmen, Center for Internationalisering og Parallelsproglighed
Professor Carsten Elbro, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Lektor Dorte Albrechtsen, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
Lektor Jan Juhl Lindschouw, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
Lektor Petra Daryai-Hansen, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
Købehavns Professionshøjskole
Lektor Lone Krogsgaard Svarstad
Lektor Kenneth Reinecke Hansen
Lektor Jette Von Holst-Pedersen
Lektor Robert Lee Revier
Lektor og formand for faggruppen Annette Søndergaard Gregersen
Styregruppens overordnede formål
- At sikre rammer for det ligeværdige og forpligtede samarbejde mellem universitet og professionshøjskole
- At sikre omverdenens anerkendelse af konsortiets arbejde og af det tvingende behov for at styrke sprogundervisningen i folkeskolen og på uddannelsesinstitutioner
- At sikre at konsortieinstitutionernes strategiske sprogfagsdidaktiske prioriteringer løbende inddrages i konsortiesamarbejdet
- At sikre rammer for det løbende arbejde i faggruppen.
Faggruppens overordnede formål
- At fungere som faglig sparringspartner for konsortiets styregruppe
- At bidrage med forskningsbaseret viden til folkeskolens sproglige og sprogdidaktiske felt og udpege de områder, hvor en forskningsmæssig indsats er nødvendig, og i forlængelse heraf facilitere ny praksisnær forskning
- At understøtte, at institutionernes strategiske sprogfagsdidaktiske prioriteringer løbende inddrages i konsortiesamarbejdet
- At fungere som platform for kontinuerlig videndeling mellem relevante fagligheder på tværs af institutionerne og for synliggørelse og formidling af deres forskningsbaserede viden til omverdenen
- At facilitere ph.d.-ansøgninger og fungere som fagligt bedømmelsesudvalg ifm. prækvalificeringsprocesser.
Temaerne er opstillet her i en ikke-prioriteret rækkefølge:
- Sprogtilegnelse og -testning, undervisningsmetoder, undervisningsmateriale, digitale læremidler
- Internationalisering, interkulturel pædagogik, flersprogethedsdidaktik, CLIL og innovation
- Tidligere sprogstart i engelsk, fransk, tysk
- Sprogpolitik, herunder brobygning mellem grundskole og de gymnasiale uddannelser
- Metodiske tilgange, herunder lærerkognition
- A Framework of Reference for Pluralistic Approaches to Languages and Cultures , European Centre for Modern Languages, Europarådet.
- Børnestavning med og uden (computer)feedback - Hvordan kan man bedst fremme den tidlige staveudvikling?, Stine Fuglsang Engmose (KU/UCSJ)
- Developing the Language Awareness approach in the Nordic and Baltic countries, Nordplus Horizontal.
- Developing Early Foreign Language Learning and Teaching in the Nordic/Baltic Context, Nordplus Horizontal
- Green Kidz. Intercultural environmental citizenship in the English language classroom in Argentina and Denmark, koordineret af Michael Byram, Durham University.
- Tidligere sprogstart - Ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed, A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formaal.
- Tosprogedes tilegnelse af engelsk som deres L3 sammenlignet med etsprogedes tilegnelse af engelsk som deres L2, Rawand Samal Jalal (KU/KP)
- Minority children's literacy socialization in and out of school., Ulla Lundqvist
- The linguistic and social everyday life of families in a superdiverse environment, Astrid Ag
- Digitale spor på papiret – når digitale indfødte fremstiller og strukturerer tekst til papiret, Mie Blisgaard Christoffersen
- Language use, language ideology and normativity among Copenhagen preadolescents, Liva Hyttel-Sørensen
- Globaliserede etniciteter – En sproglig etnografisk undersøgelse af etniske identifikationer på to folkeskoler i det senmoderne København, Thomas Rørbeck Nørreby
- Adolescents` employment of linguistic resources and resources from popular culture, Signe Wedel Schønning
- Det interkulturelle aspekt i sprogfagene med fokus på begynderdidaktik. Hvordan forstår fransklærere i folkeskolen den kulturformidlende opgave? Stephanie Kim Löbl (KU/KP)
- Hvordan styrkes den faglige fordybelse i folkeskolen? Dybdelæsning i danskfagets litteraturundervisning som en vej til faglig fordybelse, Kristiane Hauer (KU/KP)
For en målrettet inddragelse og udveksling af viden mellem nationale og internationale forskningsmiljøer, har konsortiet en internationaliseringsstrategi. Der etableres bl.a. følgende tiltag:
- Internationale og nationale gæsteforelæsere afholder forelæsningsrækker og seminarer
- Mulighed for udlandsophold ifbm. relevante uddannelsesforløb
- Etablering af et internationalt forskningsnetværk
Konsortiet samarbejder for eksempel med:
- Cardiff University: Centre for Language and Communication Research (CLCR)
- National University of La Plata and Conicet, Melina Porto
- Simon Fraser University, Danièle Moore
- Swansea University: College of Arts and Humanities
- Stockholms Universitet: Institutionen för språkdidaktik
- Université du Maine, Michel Candelier
- University of Helsinki, Fred Dervin
- University of Leeds, Simon Borg
- University of Toronto: Ontario Institute for Studies in Education (OISE)
Konsortiets medlemmer indgår bl.a. i følgende nationale netværk, der fokuserer på samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne:
- Redaktionsgruppen for tidsskriftet Sprogforum
- Sprogpædagogisk Informationscenter
- Studiegruppe Sprog og Faglighed - med fokus på CLIL (KU, CBS, DPU, RUC, KP)
- Tysk fagdidaktisk netværk (KP, UC Sjælland, KU)
Der er oprettet et samarbejde mellem Københavns Universitet og Professionshøjskolerne:
- Master i fremmedsprogspædagogik
- Masteruddannelsen i dansk som andetsprog
- Efter- og videreuddannelsestilbud bl.a. inden for tidligere sprogstart og ordforrådstilegnelse
Der er taget initiativ til tre forsøgsordninger:
- Forsøgsuddannelse med didaktisk toning på Dansk på universitet i samarbejde med læreruddannelserne
- Samarbejdsaftale inden for fransk (KU-KP)
- Samarbejdsaftale inden for tysk (KU-KP)
Derudover er der etableret to kombinationsstillinger med henblik på at styrke samarbejde mellem Københavns Universitet og Københavns Professionshøjskole: Petra Daryai-Hansen (lektor og docent i fremmedsprogsdidaktik) og Robert Lee Revier (post doc og lektor i engelsk.)
- Høring i Folketingets forskningsudvalg om professionshøjskolernes rammebetingelser, d. 13/5 2015 (streaming-tv) m. oplæg ved formand for konsortiet, prodekan for uddannelse Jens Erik Mogensen
- Høring i Folketingets forskningsudvalg om forskning og efteruddannelse inden for grundskolens fag, d. 4/2 2014 (streaming-tv)
- I dentifikation og undervisning af ordblinde med dansk som andetsprog – en faglig og pædagogisk udfordring
- Oversigter over centrale bidrag til videngrundlaget for fag og fagområder i læreruddannelsen, Anne Holmen (dansk som andetsprog), Birgit Henriksen (engelsk), Petra Daryai-Hansen(tysk), i samarbejde med de nationale faggrupper
- Deltagelse i udvalg til udarbejdelse af de Nye Forenklede Fælles Mål (FFM), Birgit Henriksen (engelsk), Jan Juhl Lindschouw(fransk)
- Udformning af nationale prøver i engelsk, Slobodanka Dimova
- Sproglige tests udviklet til udredning af bl.a. elever i grundskolen, Slobodanka Dimova
- Faglig kvalitetssikring af folkeskolens prøver i tysk, Petra Daryai-Hansen
- Dansk som andetsprog, tosprogs taskforce, følgegruppe i Københavns Kommune, Anne Holmen
Både styregruppen og faggruppen mødes som udgangspunkt to-tre gange årligt. Der kan indkaldes til yderligere møder ved behov. Der kan indbydes ikke-medlemmer til at deltage i møderne som observatører eller oplægsholdere. Referat udsendes efter mødets afholdelse og forelægges for den pågældende gruppes medlemmer til elektronisk godkendelse.
Gruppernes formænd indkalder til møder senest en uge før mødeafholdelse. Dagsorden og bilag udsendes senest en uge før mødeindkaldelse. Alle medlemmer kan komme med forslag til punkter på dagsordenen senest 10 dage før mødets afholdelse.
Styregruppen og faggruppen sekretariatsbetjenes efter nærmere aftale mellem institutionerne. Der udarbejdes en årlig mødekalender.
Kontakt
For yderligere information om konsortiet kontakt prodekan Jens Erik Mogensen (prodekan@hum.ku.dk / 28 75 84 06) eller Dorthe Vejen Hansen (dvh@hum.ku.dk / 51 30 17 28).
Millioner til Tidligere sprogstart
Konsortiet for Sprog og Fagdidaktik i Folkeskolen har modtaget en bevilling fra A.P. Møller Fonden på 12 mio. kr. til projektet Tidligere sprogstart - Ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed.
Sideløbende koordinerer Konsortiet Nordplus Horizontal projektet Developing Early Foreign Language Learning and Teaching in the Nordic/Baltic Context, der etablerer et samarbejde mellem Københavns Universitet, Købehavns Professionshøjskole og forskningsmiljøer i andre nordisk-baltiske lande.
Prækvalificeringsforløb
Konsortiet Sprog og fagdidaktik i folkeskolen indkalder ansøgninger til prækvalificeringsforløb. Formålet er at udvælge et antal kvalificerede ansøgere til at søge de ph.d.-stipendier, der er opslået under ph.d.-rådet for uddannelsesforskning.
Læs om ph.d.-rådets stipendier.
Læs om prækvalificeringsforløbet.
Sprogdidaktik på KU
Andre relevante sprogdidaktiske miljøer på KU
CIP - Center for Internationalisering og Parallelsproglighed
Den sprogstrategiske satsning - flere sprog til flere studerende
MiF - Master i fremmedsprogspædagogik
DSA - Masteruddannelsen i dansk som andetsprog
DAV - Undervisning til underviser i dansk som andet- og fremmedsprog for voksne og unge
ToRS - Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier
Propædeutikkurser i forskellige sprog herunder Hindi, Japansk, Sanskrit, Thai og Tibetansk
INSS - Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Engerom - Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
Sprog i de videregående uddannelser - et satsningsområde under Engerom
TEACH - Humanioras universitetspædagogiske center
Skrivegrupper - udviklet af Engerom og TEACH
Saxo-Instituttet - Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin
Tidligere arrangementer
Konsortiet afholdt torsdag den 26/5 2016 den officielle åbning af projektet ”Tidligere Sprogstart – ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed”. Se pressemeddelsen
Konsortiet afholdt torsdag den 18/9 2014 en Master Class for særligt indbudte om temaet ” Muligheder og udfordringer i samarbejdet mellem universitet og professionshøjskole set i et nationalt og internationalt perspektiv”. Hovedtaler var professor, æresdoktor ved Københavns Universitet, Alister Cumming, OISE, University of Toronto.
Konsortiet afholdt mandag den 15/9 2014 konferencen "Den nye folkeskole - om sprog og fagdidaktik i skolereformens kølvand". Se omtale på Folkeskolen.dk