Konsortiet for Pædagogik og Velfærdsprofessionelt Arbejde
Formål og indsatsområder
Konsortiet for Pædagogik og Velfærdsprofessionelt Arbejde blev etableret i november 2015 og består af Københavns Universitet (Det Humanistiske Fakultet, Afdeling for Pædagogik, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling) og Professionshøjskolen UCC.
Velfærdsprofessionelle medarbejdere som lærere og pædagoger, men også socialrådgivere og sygeplejersker, oplever forandringer i velfærdsstaten i form af faglige, organisatoriske, kulturelle og sociale udfordringer, der ofte går på tværs af professionerne. I konsortiet forstås pædagogik og velfærdspraksis som velfærdsprofessionelt arbejde med mange aktører – frem for som afgrænsede professioner med ensidigt fokus på egne professionshistorier, vidensformer og faglige orienteringer.
Konsortiets formål er at beskæftige sig med de samfundsmæssige udfordringer, der gør sig gældende inden for pædagogik og velfærdsprofessionelt arbejde. Det betyder, at konsortiet arbejder med:
- De kulturelle og sociale problemstillinger i skoler og daginstitutioner and andre velfærdsinstitutioner. Det gælder bl.a., hvordan samfundsmæssige og kulturelle forhold har betydning for den pædagogiske praksis i skoler og daginstitutioner og praksis i andre velfærdsinstitutioner.
- Hvordan læreren og pædagogen, og andre velfærdsarbejdere, kan styrkes fagligt og pædagogisk i sine bestræbelser på at være selvstændigt analyserende og eksperimenterende i det daglige arbejde.
- Uddannelserne til velfærdsprofessionerne, fx lærer- og pædagoguddannelsen, men også socialrådgiver- og sygeplejeruddannelsen.
Nogle af de aktuelle Ph.d.-forskningsprojekter i konsortiet, drejer sig om at undersøge velfærdsarbejdets special- og socialpædagogiske udfordringer. Et projekt undersøger tværfagligt kriminalitetsforebyggende arbejde, og de bekymringer dette arbejde udtrykker i forbindelse med at udsatte unge i udskolingen har problemer med at finde skolen interessant og relevant. Et andet projekt undersøger, hvilken betydning Lov om øget inklusion af elever med socialpædagogiske behov i folkeskolens almenundervisning har fået for dannelsen af elevfællesskaber i folkeskolen, og hvilken betydning fællesskaberne får for inkluderede elevers skolegang og trivsel. Et tredje projekt beskæftiger sig med skolen som eksistensbetingelse for elever med social angst, hvor skolens øgede forventninger til elevers socialitet og performativitet, som kan være udløsende faktorer for social angst, kommer i søgelyset for undersøgelser af, hvordan skolen opleves af elever med social angst. Og et fjerde projekt interesserer sig for velfærdsarbejdets dynamikker og potentialer i forbindelse med anbragte børns skolegang, som forstås som en række normdannede samværsformer, der balancerer mellem social risiko og beskyttelse for barnet.
Konsortiets uddybede faglige grundlag
Samarbejdet
Konsortiet skaber en fælles platform for forskningsbaseret viden om pædagogik og velfærdsprofessionelt arbejde. Konsortiets arbejde relateres som udgangspunkt til fagene på uddannelsen i pædagogik og forskningsprogrammet Diversitet og Social Innovation på UCC.
Konsortiets arbejde består i at udvikle relationen mellem universitet og professionshøjskole vedrørende forskning og uddannelse. Der vil blive udviklet forskningsprojekter og iværksat udviklingsprojekter. Konsortiet vil understøtte udvikling af viden i fælles uddannelsestilbud, efteruddannelsestilbud samt indarbejde og formidle viden, ikke mindst i form af udvikling af forskellige måder, hvorpå vidensomsætning i konsortiet kan tænkes.
Mål
Konsortiets målsætninger er at:
- styrke forskningen i pædagogik og velfærdsprofessionelt arbejde og opbygge en fælles forskningskapacitet
- tilvejebringe ny viden om pædagogik og velfærdsprofessionelt arbejde, der styrker grunduddannelserne, resulterer i nye undervisningsformer og skaber flere og nye efter- og videreuddannelsestilbud
- styrke eksisterende samarbejder og udvikle nye samarbejder med internationale uddannelses- og forskningsmiljøer for derigennem at understøtte, at aktiviteterne i konsortiet inddrager internationale erfaringer
- etablere et fagligt miljø for pædagogik og velfærdsprofessionelt arbejde, hvor konsortiets forskningsresultater løbende indgår i dialog med praksisfelterne, herunder kommuner og institutioner, samt uddannelsesfelterne
Organisation
Konsortiets arbejde er forankret i universitetets og professionshøjskolens forsknings- og videnmiljøer. Forsknings- og videnmiljøerne vil være repræsenteret i faggruppen. Gruppen refererer til styregruppen bestående af ledelsesrepræsentanter fra de deltagende institutioner.
Styregruppen
|
Faggruppen |
Forskningschef Martin Bayer, UCC (formand) Prodekan Jens Erik Mogensen, KU (næstformand) Institutleder Maja Horst, KU Vicedirektør for pædagoguddannelsen Lotte Nyboe, UCC Uddannelseschef Lis Madsen, UCC Lektor Trine Øland, KU, formand for faggruppen og tilforordnet styregruppen |
Lektor Trine Øland, KU (formand) Forskningsprogramleder Vibe Larsen, UCC (næstformand) Lektor Tekla Canger, UCC-læreruddannelsen Lektor Peter Østergaard Andersen, KU Lone Bæk Brønsted, UCC-pædagoguddannelsen |
Organisationsdiagram
Kontakt
For yderligere information om konsortiet på Københavns Universitet kontakt:
- Prodekan Jens Erik Mogensen, prodekan@hum.ku.dk, 28 75 84 06
- Institutleder Maja Horst, horst@hum.ku.dk, 35 32 88 53
- Specialkonsulent Dorthe Vejen Hansen, dvh@hum.ku.dk, 51 30 17 28
For yderligere information om konsortiet på UCC kontakt:
- Forskningschef Martin Bayer
- Fuldmægtig Vinnie Møller Johansen, VIJO@ucc.dk, 41898724
Prækvalificering
Konsortiet for Pædagogik og Velfærdsprofessionelt Arbejde indkalder ansøgninger til et prækvalificeringsforløb. Formålet er at udvælge et antal kvalificerede ansøgere til at søge de ph.d.-stipendier, der er opslået under ph.d.-rådet for uddannelsesforskning.
Læs om ph.d.-rådets stipendier.
Info-møde om ph.d.-stipendier
29. januar 2018 kl. 15-16:30 afholder Pædagogik og Velfærdsprofessionelt Arbejde informationsmøde om mulighederne for at søge ph.d.-rådets stipendier.