1. december 2016

Teglværksfilmen. Fra Petersminde Teglværk, Sydfyn

teglværkshistorie

Filmen (16 mm stumfilm) er optaget o.1935 af teglværksejer Marius Andersen, Stenstrup Teglværk på Sydfyn. Her viser han den samtidige anvendelse af både teglværkets nye teknik med maskiner og nogle af de ældre produktionsformer, hvor alting endnu foregik ved hjælp af hånd- og hestekraft.  Marius Andersen har som habil fotograf og med sit indgående kendskab til virksomheden beskrevet hele produktionsprocessen med mursten, tagsten og drænrør fra gravning af det rå ler til pakning af de brændte teglprodukter og transport med lastbil.

Baggrund

Som en udløber af det store ”Teglværksprojektet ved Flensborg Fjord” 1982-86 fik jeg i 1991 adgang til at låne en 16 mm stumfilm, der er optaget o. 1935 af teglværksejer Marius Andersen, Petersminde Teglværk i Stenstrup på Sydfyn, som eksisterer endnu. Her viser han den samtidige anvendelse af både teglværkets nye teknik med maskiner og nogle af de ældre produktionsformer, hvor alting endnu foregik med hånd- og hestekraft.

Petersminde Teglværk er grundlagt i midten af 1800-tallet, og der har ligget 7 teglværker i nærområdet.

Marius Andersen har som habil fotograf og med sit indgående kendskab til virksomheden beskrevet hele produktionsprocessen med mursten, tagsten og drænrør fra gravning af det rå ler til pakning af de brændte teglprodukter og transport med den moderne lastbil.

Stumfilmen er venligt udlånt af Petersminde Teglværk til bearbejdning på Københavns Universitet med ny lydside indtalt af tidl. teglmester Jørgen Jonasson, Egernsund.

Ny version af filmen

Tidl. teglmester Jørgen Jonasson har indtalt stumfilmen på ny lydside. Han er født 1913, opvokset ved Hans Petersens Teglværk (nedrevet 1937) på Broagerland i Sønderjylland. Begge forældre arbejdede på teglværket, og allerede som 10-årig hjalp han strygeren og mændene på pladsen med at rejse de rå sten og køre dem ind i tørreladen på trillebør.

”To somre har jeg rejst alle stenene, hvad der blev strøget. Det var ca. 4.000 om dagen, og dem skulle jeg rejse, når jeg kom hjem fra skole. Det tog godt to timer. Jeg fik 10 øre pr. tusind det første år og 15 øre det næste år, men det blev alligevel til en sum penge. For den første sommer, da tjente jeg ca. 57 kr. Jeg fik en brugt cykel, det kan jeg huske endnu. Den kostede 35 kr. Det var mange penge. Og så fik jeg mig et par støvler.”
(Fortalt til Karsten Biering 23.2. 1982)

Jørgen Jonasson er 3. generations teglværksarbejder på egnen. Hans farfar kom som tilvandret sæsonarbejdskraft fra Sverige.

Jørgen Jonasson havde et indgående personligt kendskab til alle dele af teglproduktionen siden midten af 1920’ere, og han blev senere teglmester på teglværkerne Grønland og Island i Egernsund.

Som pensionist blev han en uvurderlig teglværkshistorisk kyndig medarbejder ved ”Teglværksprojektet ved Flensborg Fjord” og var aktiv, til han døde i 1993.

Indtaling og redigering

Efter at Jørgen Jonasson havde fået tilsendt og set en videokopi af den endnu uredigerede stumfilm nogle gange, besøgte jeg ham i Egernsund i vinteren 1991 med en Nagra spolebåndoptager. Vi så filmen sammen på hans TV, og jeg optog hans fortælling tre gange, mens han kommenterede billederne.

Tilbage i København kunne jeg ud fra disse tre optagede versioner lave et klippemanus, hvor jeg valgte at fryse et godt billede i slutningen af en scene, så Jørgens fortælling kunne nå at følge med billederne.

René Christensen på Fakultetets AV/ITV afd. redigerede Marius Andersens stumfilm og Jørgen Jonassons lydfortælling sammen, og vi forsynede denne nye version med en kort indledningsspeak.

 

Kontakt

Såfremt arkiver, museer, biblioteker og andre forsknings- og undervisningsinstitutioner ønsker at downloade, kopiere og anvende eller vise dokumentarprogrammerne, rettes henvendelse til:

Kommunikationsmedarbejder Carsten Munk Hansen
Det Humanistiske Fakultet
Mail: carstenhansen@hum.ku.dk
Mobil: 28 75 80 23

Dette gælder også TV-stationer m.v.

Emner