Nodal’s Skrædderservice. 3 generationer på Nørrebro – Københavns Universitet

Forside > Kulturhistoriske film > Nodal’s Skrædderservic...

Nodal’s Skrædderservice. 3 generationer på Nørrebro

Småbutikker og -virksomheder i Danmark nr. 5. 2004 (38:45 min.).

Birgitte Nodal (f. 1948) har drevet Nodal’s Skrædderservice siden 1988, da hendes far, skræddermester Sally Nodal, døde. Den jødiske familie flygtede fra Rusland til København i 1910, hed oprindeligt Novodworski - fordansket til Nodal - og talte jiddish, men lærte sig meget hurtigt dansk. Farfar Poul (f. 1894) var uddannet skrædder, og det blev sønnen Sally (f. 1917) også. I 1937 etablerede han sig i forretningen Nørrebrogade 245, st. i arbejderkvarteret ved Nørrebro Station, og ud over at drive almindeligt skrædderi begyndte han også at sælge billigt børne- og juniortøj. Fra midten af l950’erne også 2. sortering Wrangler cowboybukser, ”Stjernecowboybukser”, med stor succes.

Vi filmer tre dage i april og en dag i juni 2004 almindelige arbejdsdage i det lille reparationsskrædderi med ekspedition af cowboybukser og besøg af (stam)kunder til ”omforandring” og afhentning af tøj, mens venner og familiemedlemmer også går til hånde. Birgitte Nodal arbejder i sit lille værksted og fortæller undervejs i programmet om sit liv, sine kunder og sin slægts historie. Det er også historien om en hurtig, målrettet og vellykket integration i det danske samfund.

Indvendigt i den meget lille forretning er der næsten ikke foretaget nogen ændringer eller moderniseringer siden 1937. Et meget sjældent butiks- og værkstedsinteriør.  Nogle år efter optagelserne lukkede Birgitte Nodal sin forretning, der blev ombygget til privat beboelse.

Karsten Biering: Tre generationer med nål og tråd: Interview med Birgitte Nodal. Samvirke 2006, nr. 4, s. 84-88.