26. november 2012

Madlavning skaber maskulinitet

Medier, køn og seksualitet

Jonatan Leer er ph.d-studerende på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, født 1980. Mag.art. i litteraturvidenskab fra KU med en afhandling om køn og seksualitet hos den sene Roland Barthes. Har også studeret litteratur ved Paris VII & Université de Denis Diderot.

Hvad handler dit projekt om?

Min afhandling er en analyse af, hvordan mandlige celebrity chefs konstruerer deres maskulinitet gennem madlavning. Grundargumentet er, at køkkenet er blevet maskulinitetens legeplads, og at alle de nye mandekokke fra Claus Meyer til Gordon Ramsey rummer et bud på, hvad den moderne mand skal være. Maskulinitet er altså blevet noget, man kan kokkerere sig til.

Hvorfor er det vigtigt/spændende?

For at forstå, hvor moderne maskulinitet er på vej hen, er vi nødt til at analysere kulturens mange forskellige repræsentationer af, hvad en mand bør være og ikke kan være. Da mad i stigende grad synes at være vores kulturs ideologiske og identitetsmæssige kampplads, synes det et oplagt sted at kigge hen.

Hvad er din motivation for at skrive en ph.d.?

At få lov at fordybe sig i et emne er en stor og berigende luksus. Mit emne er endda et, som jeg dagligt bliver konfronteret med som maskulint og spisende medlem af menneskeheden.

Kontakt

Hvis du vil vide mere om projektet, kan du kontakte ph.d.-stipendiat Jonatan Leer.