6. februar 2013

Computer der svarer på spørgsmål

Sprog og teknologi

Anders er ph.d-studerende på Center for Sprogteknologi, født 1981. Cand.mag. i dansk fra KU med et litterært speciale om døde, der ikke kan slippe livet, og hvordan den slags udøde eller genopstandne er brugt som social kritik - fra Kong Sisyfos' rænkespil med døden til zombier.

Hvad handler dit projekt om?Anders Trærup Johannsen.

- Jeg har trukket i arbejdshandskerne og bygger et system til at svare på spørgsmål. En slags søgemaskine, der ’forstår’ lidt mere af, hvad man spørger den om. Metoden er at træne programmer ved at vise dem eksempler på både gode og dårlige svar på et spørgsmål. Med sådan et katalog i baghånden findes der algoritmer, som kan nå frem til, hvad der mere generelt karakteriserer gode svar, så de kan genkendes automatisk, og det er de algoritmer, som jeg arbejder med at forbedre.

Hvorfor er det vigtigt/spændende?

- bøger gemmer på umådelige mængder viden, og vil man have fingrene i den, er der p.t. ikke andet for end at læse dem fra ende til anden. Med en computer, som forstår mere, kan indsatsen målrettes, og vi får bedre overblik over større stofområder og samtidig mere at have det i.

Hvad er din motivation for at skrive en ph.d.?

- bøger kan være frustrerende langsomme at læse, selv hvis man vender tusind sider i timen, ligesom litteraturforskeren Harold bloom angiveligt gør. Jeg ønsker mig en laptop, der kan læse hurtigere end Harold bloom.

Kontakt

Hvis du vil vide mere om projektet, kan du kontakte ph.d.-stipendiat Anders Trærup Johannsen.

Emner