10. april 2012

Med sproget kan man styre debatten

Politisk retotik

Julie Askholm, ph.d.-studerende på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab (INSS), født 1982. Cand. mag i kommunikation og statskundskab med specialet "Troværdighed - en afgørende faktor i dansk politik. En interaktionsanalyse af en politisk debat mellem Naser Khader og Pia Kjærsgaard". Julies arbejder nu på ph.d.-projektet "Med sproget kan man styre debatten - En analyse af Pia Kjærsgaards interaktionelle teknikker igennem 5 folketingsvalg".

Hvad handler dit projekt om?Julie Askholm

Mit projekt handler om de sproglige mekanismer og virkemidler, som politikere gør brug af og har til rådighed under de politiske tv-debatter. Jeg arbejder på mikro-niveau med sproglig interaktion med særligt fokus på Pia Kjærsgaards performance igennem de sidste fem folketingsvalg, hvor hun har været politisk leder af Dansk Folkeparti.

Hvorfor er det vigtigt/spændende?

I en tid hvor politiske kommentatorer, spindoktorer og politiske rådgivere har større og større indflydelse på dansk politik, er det interessant at undersøge, hvad der sker bag kulissen. Hvilke nogle værktøjer bruger politikerne til at vinde vælgernes gunst, og hvad er overhovedet indøvede sproglige strategier, og hvad er sprogligt naturligt talent?


Hvad er din motivation for at skrive en ph.d.?

Jeg brænder for sprogforskning og politik, og at få mulighed for at forene disse to interesser er fantastisk. Jeg håber, at jeg igennem min forskning kan blive klogere på, hvordan man kan tilbyde sproglig rådgivning til træning af politikere og ledere, der skal på tv. Og så håber jeg selvfølgelig også på at kunne tydeliggøre, hvad det er Pia Kjærsgaard er så dygtig til rent sprogligt, når hun optræder på tv. Hvorfor er det, at vi alle sammen ved, hvem hun er, og hvad hun står for?

Kontakt

Hvis du vil vide mere om projektet, kan du kontakte ph.d.-stipendiat Julie Askholm.