11. juli 2008

Kvinder, hjerneforskning og Sex and the City

FILM OG SERIER

Sex and the City-euforien ruller over landet i denne tid, hvor den populære amerikanske serie er omsat til kvindelivsdrama på det store lærred. Og det er kvinder i alle aldre og af alle slags, der drages af at følge, hvordan Carrie, Charlotte, Miranda og Samantha med søstersolidarisk indlevelse endevender deres lyster og længsler i storbyen - men HVOFOR?

Det er et af de store spørgsmål om kvinder og deres filmfavoritter, som Mette Kramer har sat sig for at give et svar på i sin ph.d.-afhandling Romancing the Mind: Women, Emotion, Cognition, and Film.

hto2008, Flickr.Mette Kramer går til kvinder og film med en naturvidenskabelige indgangsvinkel. Hun mener, det naturvidenskabelige perspektiv er nødvendigt for at forstå og ultimativt ændre kvinders fascination af romancer og melodramaer. Hun fremhæver, at hjerneforskning og naturvidenskabelige teorier i øvrigt giver vægtige svar på, hvorfor mænd generelt foretrækker actionfilm og kvinder romantik - biologiske bevæggrunde, som feministisk filmteori har omgået.

Romancer taler til kvinder

Ifølge Mette Kramer fungerer kvindedramaer som Sex and the City som følelsesmæssig og social træning for tilskueren. På grund af hjernens funktioner aktiverer kvinders favoritgenre relevans i den kvindelige tilskuer. Selvom kvindefilm ofte er forudsigelige, er de mere end blot fantasiforestillinger. De giver tilskueren mulighed for at træne og prøvekøre handlemuligheder både følelsesmæssigt og tankemæssigt inden for områder såsom partnervalget. Den kvindelige tilskuer har en særlig interesse i at blive fortrolig med partnervalget, fordi kvinder statistisk set har investeret mere i forældrerollen end mænd, lyder det i afhandlingen.

- Sex and the City kan betragtes som forberedelsesprøve til virkeligheden. Gennem indlevelsen i de fiktive personers valg bliver tilskueren bedre rustet til selv at forudsige situationer og testprøve taktikker i forskellige partnerplots i simuleret skikkelse af Carrie, Charlotte, Miranda og Samantha. Det udvider tilskuerens oplevelsesregister med det modsatte køn og klæder hende bedre på til at navigere i kærlighedslivet i den virkelige verden, siger Mette Kramer om den populære serie.

Forsvar

Hvis du vil vide mere om afhandlingen, kan du kontakte adjunkt Mette Kramer.

Du kan også læse mere om forskningen på Institut for Medier, Erkendelse og Filosofi.