6. februar 2013

Fåreuldens betydning for oldtidens tekstilproduktion

Arkæologi

Luise Ørsted Brandt er ph.d.-studerenden på Saxo-Instituttet, Center for tekstilforskning og Center for GeoGenetik, født 1984. Cand.mag. i forhistorisk arkæologi fra KU med speciale i dna-analyser af forhistoriske tekstiler af uld.

Hvad handler dit projekt om?Luise Ørsted Brandt

- Min afhandling undersøger fåreuldens opståen og udvikling ved at kombinere fiberanalyser af forhistoriske tekstiler med genetiske undersøgelser af fåreknogler og tekstiler dateret fra stenalder til vikingetid.

Hvorfor er det vigtigt/spændende?

- Fåreulden og dens udvikling har haft kolossal betydning for oldtidens tekstilproduktion. Som det måske væsentligste råmateriale til fremstilling af tekstiler var fåreulden blandt andet bestemmende for tekstilhåndværkets udvikling og dragtens udseende. Desuden viser min afhandling, hvordan naturvidenskabelige analyser kan supplere arkæologiske analyser i besvarelsen af kulturhistoriske spørgsmål.

Hvad er din motivation for at skrive en ph.d.?

- For mig var ph.d.’en en fantastisk chance for at fortsætte og udbygge mit tværfaglige speciale. Jeg sætter stor pris på de faglige udfordringer, som arbejdet med mit projekt skaber, og muligheden for at udvikle de færdigheder, en forskningskarriere kræver.

Kontakt

Hvis du vil vide mere om prokjektet, kan du kontakte ph.d.-stipendiat Luise Ørsted Brandt.