2. november 2023

Italiensk fodbold - en kampplads for andet end sport

Gooool!

Ubesmittet skønhed? Organiseret kriminalitet? Fodbold er meget mere end et spil i Italien, som økonomisk, politisk, kulturelt og sportsligt er revet over i to. Kun fire gange siden 1898 har en klub syd for Rom vundet mesterskabet. Sammenhængen mellem Nord- og Syditalien var emnet for et velbesøgt seminar på HUM i sidste uge.

Lektor i italiensk Pia Schwarz Lausten interviewer Michael Madsen, der er tidligere professionel fodboldspiller i Serie A-klubben Bari
Lektor i italiensk Pia Schwarz Lausten interviewer Michael Madsen, der er tidligere professionel fodboldspiller i Serie A-klubben Bari

Sig Italien og de fleste vil tænke pasta, pizza, vin og… fodbold! Italien er en af de store fodboldnationer i Europa, og hold som Juventus, Milan og Inter, alle med hjemmebane nord for Rom, begejstrer sæson efter sæson fans i hele verden.

Men hvorfor er det ikke syditalienske Bari, Palermo eller Lecce, der på samme måde tiltrækker enorme mængder af fans verden over? Hvorfor er det kun sket fire gange, at en fodboldklub fra Syditalien har vundet mesterskabet? De spørgsmål var på programmet ved et overordentligt velbesøgt seminar om fodbold og italiensk kultur på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (Engerom) torsdag den 26. oktober. Gymnasieelever, fodboldentusiaster, fodboldspillere og HUM-studerende og -ansatte fyldte fakultetets største auditorium til randen.

Hovedansvarlig for eftermiddagens program var lektor på italiensk Pia Schwarz Lausten fra Engerom, og det havde som afsæt det faktum, at det i løbet af de 125 år, der er blevet konkurreret om det italienske mesterskab i herrefodbold, kun sjældent er en fodboldklub fra Syditalien, der har vundet mesterskabet.

- Det skyldes en række kulturelle og mentalitetsmæssige – og økonomiske – forskelle, sagde Raffaello Barbieri fra Det Italienske Kulturinstitut, da han på rivende italiensk – til stor morskab for det store ikke-italiensktalende publikum – indledningsvis bød velkommen. Pia Schwarz Lausten kom dog salen til undsætning med en hurtig oversættelse, inden hun gav ordet til dagens første oplægsholder.

En ud af to hader Juventus

Karsten Krogh, cand.mag. i engelsk, fodboldjournalist og vært på podcasten Mediano, brugte sit 15 minutters oplæg på en hurtig gennemgang af italiensk fodboldhistorie – med fokus på Napoli.

Da Cagliari i 1970 vandt lo scudetto, var det første gang i historien, at et syditaliensk hold tog mesterskabet. Op igennem 80’erne var Serie A måske den bedste liga i verden, men det var de store, velbjergede hold fra nord, der dominerede.

- Men i 1984 ændrer noget sig. Napoli køber en lille argentiner af Barcelona for 80 mio. kroner. Det er ingenting i dag, men i 1984 var han verdens dyreste. Og bedste! Maradona trækker Napoli op til at vinde mesterskabet i 1987, og de vinder også i 1990. I dag er der billeder af Maradona over alt i Napoli, og de betragter ham stadig som sydens frelser i fodboldforstand, fortæller Karsten Krogh og tilføjer, at med Maradona kunne det fattige Napoli pludselig slå de tre store rige klubber i nord, Inter, Milan og Juventus, der havde domineret århundredet fuldstændig.

- Hvis der er noget, der kan forene fodboldfans i Syditalien, er det hadet til Juventus, den største og mest vindende klub, som halvdelen af alle italienske fodboldfans holder med.

Spurgt hvad der skal til, for at en klub fra syden holder sig i toppen af ligaen, svarer Karsten Krogh ’penge’! Hvis arbejderklubben Manchester City, der i 1990’erne var nede og vende i den 3. bedste engelske liga, men som i 2008 blev opkøbt af Abu Dhabi United Group, kan blive verdens bedste klub, kan det meste lade sig gøre.

- City har lige købt Palermo, og hvis de beslutter sig for at investere i klubben, skal man ikke afskrive muligheden for en syditaliensk storklub, siger Karsten Krogh.

Det historiske perspektiv

Efterfølgende er det professor Morten Heiberg fra Engerom, der har 15 minutter til at fortælle om forholdet mellem Nord- og Syditalien i et historisk-politisk perspektiv.

Nord-syd-problematikken er dybereliggende og bunder i økonomiske og sociale forhold, forklarer Morten Heiberg, der dog mener, at den dualistiske nord-syd-opfattelse og den økonomiske skillelinje kun er delvis rigtig. Det handler også om forholdet mellem land og by, jordreformer efter 2. verdenskrig, industrielle investeringer og om naturmæssige fordele i nord. Norditalien er fra naturens side begunstiget med fordele, og det har sat sig spor i økonomien, siger Morten Heiberg og tilføjer:

- Nord er rigere end syd, men Italien som helhed har været en del af en generel samfundsudvikling og har fulgt en opadgående kurve. Udgangspunktet for udviklingen i nord og syd har været forskellig, men de er begge en del af en moderne udvikling.

Den perfekte 0-0-kamp

Cagliari var den første syditalienske klub til at vinde mesterskabet. Den historie fortæller næste oplægsholder cand.mag. i italiensk og data science Kristian Aagaard om. Han fortæller, hvordan Luigi ’Gigi’ Riva i 1970 var med til at sikre Cagliari mesterskabet – og om hvordan Riva stadig i dag er den fodboldspiller, der har scoret flest mål for det italienske landshold.

(artiklen fortsætter under billedet)

Auditorium
Italiensk fodbold har mange fans - noget fremmødet og publikums engagement til seminaret om fodbold og italiensk kultur vidner om.

Jonas Neivelt er cand.mag. i italiensk og historie og eftermiddagens sidste oplægsholder. Titlen på hans oplæg er ’Catenaccio som italiensk selvforståelse’, og han høster mange grin, da han i meget malende vendinger fortæller om den berømte og berygtede Catenaccio-taktik, der er en taktik eller filosofi, der har som formål at ødelægge modstandernes spil og selv score på kontraangreb.

- Taktikken er bl.a. beskrevet af sportsjournalisten Gianni Brera, der mente, at Italien er nødt til at spille defensivt, fordi de ikke har den muskelkraft, der skal til i fodbold. ’Den perfekte fodboldkamp ender 0-0’, sagde Brera, ’for det betyder, at ingen har lavet fejl’. I Italien handler det om at være mere snu end modstanderen, og film i straffesparksfeltet ses ikke ned på i Italien, fortæller Jonas Neivelt og tilføjer:
- Det betyder bare, at man er mere snedig og snu end modstanderen og forstår at udnytte omstændighederne.

Ligaen for snyd og humbug

Eftermiddagens æresgæst er den tidligere fodboldspiller Michael Madsen, der fra 1998 til 2001 spillede professionelt i A.S. Bari. Pia Schwarz Lausten interviewer ham om hans erfaringer i italiensk fodbold, og den tidligere Bari-spiller lægger til publikums store fornøjelse ikke fingrene imellem, når han med stor kærlighed til italiensk fodbold og Bari fortæller om match-fixing, fyrværkeri på banen, snyd og masseslagsmål.

- Foreningsdanmark føles meget langt væk, når man kommer til Italien som fodboldspiller. Italienerne snyder helt vildt, og det kan godt være svært at vænne sig til. Men det er også svært at ændre på, så man er nødt til at lære at leve med det, siger han med et grin og fortæller så:

- Før en af mine første kampe fik jeg at vide af ledelsen, at kampen ville blive 1-1. Jeg forstod ingenting, men da jeg i løbet af kampen var lidt for aktiv, kom anføreren hen til mig, kneb mig i armen og sagde: ’den skal blive 1-1’! En af de andre nye spillere havde tilsyneladende ikke fattet beskeden, og han scorede til 2-1 kort før slutfløjt. Der opstod et kæmpe masseslagsmål efter kampen, for der var en masse, der havde spillet på kampen, lyder eftermiddagens sidste ord fra Michael Madsen, inden Pia Schwarz Lausten takker panel og publikum for fremmødet og konstaterer, at tiden er løbet, og at arrangementet vist er gået i overtid.

/Pernille Munch Toldam

Emner