1. juli 2021

HUM guider dig gennem sommerens kulturoplevelser

Sommer

Sommerferien står for døren, og det betyder tid til fordybelse og nye indtryk. Derfor giver fem forskere på HUM deres bud på sommerens kulturoplevelser – uanset om du skal holde staycation i København eller solbade i Kroatien. Selvfølgelig med fagbrillerne på.

Tina Lupton: Professor i engelsk litteratur ved Engerom

En af konklusioner i dit forskningsprojekt om danskernes læsevaner under covid-19-nedlukningen er, at vi læser flere klassikere. Hvor er et godt sted at starte, hvis man har lyst til at kaste sig over en klassiker i sommerferien?

Tina LuptonLæserne i vores undersøgelse peger på, at der er nogle klassikere, som fungerer bedre som lockdown-læsning, end andre. Little Women og Jane Eyre har været populære (apropos lockdown er der masser af aflåste rum i Jane Eyre). Og på dansk kunne jeg nævne Johannes V. Jensens Kongens Fald og Henrik Pontoppidan. Herudover er der mange, der har læst forskellige former for ”life-writing” i år. Det  er fx skandinaviske forfattere som Olga Ravn og Karl Ove Knausgård  og engelsksprogede som Rachel Cusk, Jenny Offill og Deborah Levy. Selvom jeg godt kan lide den slags litteratur, er jeg personligt mere til en jegfortæller, som skildrer livet for 50 år siden – fx Christa Wolf eller Margaret Drabble.

Hvad har været din største læseoplevelse?

Penelope Fitzgerald er en af mine yndlingsforfattere. Hun begyndte først at skrive sent i livet, og der gik lang tid, før hun blev anerkendt som det moderne britiske geni, hun er. Jeg synes, hun er helt fantastisk, og hvis jeg skal udvælge et par af hendes romaner, kan jeg anbefale Blue Flower og Offshore. Hvis jeg skal pege på min største læseoplevelse, var det nok første gang, jeg læste Goethes Wahlverwandtschaften, som jeg også senere skrev ph.d.-afhandling om.

Hvad skal du selv læse i sommerferien?

Jeg har allerede pakket Wings of the Dove af Henry James. Det virker som det helt rigtige tidspunkt at genlæse den smukke bog. Jeg skal også læse Clara and the Sun højt for min partner, som mistede synet efter et slagtilfælde for to år siden. Sådan kan man også læse.

Herudover kan jeg virkelig godt lide den nye Kazuo Ishiguro-roman, og jeg skal læse José Saramagos En fortælling om blindhed. I vores undersøgelser peger flere læsere på Saramagos roman, men jeg har ikke selv fået læst den endnu. Og hvis man har lyst til at læse om epidemier, kan jeg anbefale Severance af Ling Ma, Station 11 af Emily St. John Mandel og Oryx og Crake af Margaret Atwood.

Malene Vest Hansen: Lektor i moderne kunst og museumshistorie ved IKK

Malene Vest HansenDu forsker i kuratering, museologi og museets rolle i samfundet. Hvad lægger du særligt mærke til, når du besøger en udstilling?

Udstillingen er fantastisk spændende som medie. Alt betyder noget på en udstilling; stiller du to genstande eller værker ved siden af hinanden, fremstår særlige og nye vinkler og betydninger. Hvordan værkerne indrammes, hvilke ord de ledsages af, belysninger og positioneringer, rækkefølge – alt er med til at skabe udstillingens betydninger, og hvordan du oplever den.

Kan du anbefale en udstilling, som er værd at se lige nu?

Jeg vil anbefale udstillingen “Kirchner og Nolde til diskussion” på Statens Museum for Kunst i København. Det er netop en udstilling, der prøver at gøre noget andet end at præsentere den typiske monografiske udstilling med fokus på en enkelt kunstners liv og værk. De senere år er der kommet ny viden og fokus på skyggesider af Nolde - hans nazistiske involvering. På udstillingen har man taget udgangspunkt i SMK’s samling af Emil Noldes malerier og akvareller og sat dem sammen med værker af Ernst Ludwig Kirchner og kontekstualiseret de ekspressionistiske værker i forhold til samtidens syn og tanker om kunst, “etnografika” og det fremmede i en tid præget af kolonisering. I den indramning kan du se de - måske velkendte - værker i nyt perspektiv. Der er super spændende værker - både af kendte kunstnere og fra de koloniserede områder - og masser af spørgsmål at diskutere.

Hvad skal du selv se i sommerferien?

Jeg skal være i Thy et par uger, og selvom det primært er for at være i den fantastiske natur, så skal jeg helt klart forbi Doverodde for at se Eva Kochs udstilling “Villar: en Face” på SMK Thy. Her er der fokus på en enkelt kunstner, og jeg glæder mig til et gensyn med nogle af Kochs videoværker og at opleve andre for første gang.

Michael Eigtved: Lektor i teatervidenskab ved IKK

Michael EigtvedDu har netop udgivet bogen PÅ!, som udforsker publikums rolle som medskabere af oplevelsen ved teaterforestillinger, performances og lignende. Hvor har du særligt bidt mærke i fænomenet, du beskriver i din bog?

Jeg mener - som det er bogens grundidé - at det er overalt, hvor du bliver tilbudt at være del af begivenheder eller med andre ord at være “på”! På museerne kan du gå i interaktion med historiefortællinger fx ved at bidrage med din egen som på Rockmuseet i Roskilde. Du kan tage spektakulære selfies på ARoS’ tag i Olafur Eliassons regnbue. Performanceteatret har udviklet masser af deltagerbaserede forestillinger, ofte stedsspecifikke, som Metropolis’ i København.

Kan du anbefale en teater- eller kulturoplevelse i Danmark?

Jeg vil gerne anbefale Metropolis, som er en del af Københavns Internationale Teater. Og særligt performancen HABITAT + BODYSCAPING af Nana Francisca Schottländer, som kører frem til 4. juli.

Hvad skal selv opleve i din sommerferie?

Jeg skal til Nice i ferien og håber at kunne være på i den slags byliv, som Sydfrankrig byder på. Senere skal jeg til Competa i Spanien, hvor jeg satser på at opleve deres helt forrygende helgenfejringer, hvor hele byen deltager og bærer figurerne gennem gaderne.

Tine Roesen: Lektor i russisk litteratur ved ToRS

Tine RoesenDostojevskij fylder 200 i år. Hvis man aldrig har læst Dostojevskij, hvor vil du så anbefale, man starter?

Jeg vil anbefale at begynde med Forbrydelse og straf, som er spændende, åndrig og læserengagerende på den typiske Dostojevskij-måde, samtidig med at den er mere stramt komponeret og har et lidt mindre persongalleri end de andre store romaner.

Hvad er din yndlingsroman af Dostojevskij?

Det er lidt ligesom at bede mig fremhæve et af mine børn på bekostning af de andre... Men jeg må nok svare Onde ånder, som var den første russiske roman, jeg læste på originalsproget fra ende til anden, og som har et væld af uforglemmelige personer og replikker.

Hvad skal du selv læse i sommerferien?

Jeg håber at nå frem til noget god samtidslitteratur, som er på sikker afstand af min forskning og undervisning. Øverst i bunken ligger svenske Klas Östergrens Renegater.

Erik Steinskog: Lektor i musikvidenskab ved IKK

Erik Steinskog Du forsker i afrofuturisme og dens udtryk i forskellige genrer. Hvis man aldrig har hørt om afrofuturistisk musik, hvor vil du anbefale, man starter?

Hvis du aldrig har hørt afrofuturistisk musik, er der nu nærmest etableret en slags kanon, som du med fordel kan begynde med: Det er Sun Ra, Parliament-Funkadelic, Herbie Hancock, Lee ”Scratch” Perry, Alice Coltrane, Earth Wind & Fire og Janelle Monáe – blandt mange andre.

Hvis du skulle sammensætte et soundtrack til sommeren, hvordan skulle det så se ud?

Jeg har ikke et særligt sommer-soundtracks. Jeg hører musik hver dag, både ny og gammel musik, men jeg kan anbefale nogle af de bedste albums fra 2021:

  • Angel Bat Dawid, Hush Harbor Mixtape Vol. 1 Doxology
  • Isaiah Collier & The Chosen Fex, Cosmic Transitions
  • Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra, Promises
  • Rhiannon Giddens, They’re Calling Me Home
  • Amythyst Kiah, Wary + Strange
  • Sons of Kemet, Black to the Future

Har du selv en musikoplevelse i vente her til sommer?

Jeg har ikke været til koncert siden februar 2020 pga. Covid-19, men jeg har gode musikoplevelser i vente alligevel. Der er, som listen ovenfor måske viser, mængder af god musik, som bliver udgivet lige nu. Og jeg har ofte bedre musikoplevelser med albums, end jeg har med koncerter.

Emner