21. januar 2019

HUM-forsker vil øge forståelsen for depression med podcast og teater

depression

Kognitionsforsker Kristian Moltke Martiny undersøger, hvordan det er at leve med en depression – og ikke mindst den skam, skyld og ensomhed, som ofte følger med lidelsen. I teaterstykket Menneskebyrden, som netop har haft premiere på Det Kongelige Teater, får han og skuespillerne publikum til at bidrage til forskningen, mens de bliver klogere på, hvordan det er at have en depression

Depression er én af de hyppigste psykiske lidelser i Danmark, og WHO fastslår, at over 300 millioner mennesker verden over er berørt af depression. Men hvad betyder det egentlig for den enkelte at leve med en depression, og hvorfor oplever personen det ofte som skamfuldt og stigmatiserende? Det er nogle af de spørgsmål, som kognitionsforsker Kristian Moltke Martiny undersøger med sit forskningsprojekt Depression, Selv og Samfund: Fra Første-Person til Samfundsmæssig Perspektiv, som er støttet af Lundbeckfonden.

Fra Menneskebyrden. Foto Søren Meisner

En væsentlig del af forskningsprojektet har netop haft premiere på Det Kongelige Teater – nemlig teaterstykket Menneskebyrden, som Kristian Moltke Martiny har udviklet sammen med teaterinstruktør Thomas Corneliussen fra Stages of Science og seks skuespillere, som alle selv har haft depression tæt inde på livet.

- Man ved at depression er noget biologisk og psykologisk, men man glemmer, at mødet med andre mennesker også har meget stor betydning, siger Kristian Moltke Martiny

Derfor er forskning og publikumsinddragelse også en integreret del af Menneskebyrden; i løbet af forestillingen får publikum via et interaktivt spørgeskema mulighed for at tilkendegive egne meninger og holdninger til depression, og deres svar vil blive brugt i Kristian Moltke Martinys forskningsprojekt, som blandt andet undersøger, hvilke fordomme og misforståelser depressionsramte personer bliver mødt med.

Podcast-serie gav viden om depression

Inden Stages of Science gik i gang med at udvikle selve teaterstykket, havde de lavet app’en Den Sorte Hund med tilhørende podcast-serie for at indsamle viden om depression.

Serien handlede om Troels og Linnea, der begge havde depression, og som forsøgte at forstå, hvad der skete med dem, når de havde depression. Undervejs havde lytterne mulighed for at besvare et interaktivt spørgeskema, som genererede ny viden om det omgivende samfunds forståelse af og fordomme om depression. Viden, der nu har fået liv på de skrå brædder med Menneskebyrden.

Læs mere om Menneskebyrden på Det Kongelige Teaters hjemmeside

Læs mere om app’en og podcasten Den Sorte Hund.

Kontakt

Kognitionsforsker Kristian Moltke Martiny
Center for Subjektivitetsforskning
Københavns Universitet
Mail: kmartiny@hum.ku.dk  
Mobil: 27 63 85 62

Emner