20. december 2019

Arkæolog Per Ole Rindel modtager Kulturministeriets forskningspris

hæder

Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen, går i år til arkæolog Per Ole Rindel fra Det Humanistiske Fakultet og hans kollega Palle Eriksen fra Ringkøbing-Skjern Museum & Arkæologi Vestjylland. De modtager prisen for deres store arbejde som redaktører af bogen ’Lange linjer i landskabet – Hulbælter fra jernalderen’.

Arkæolog Per Ole Rindel

Hulbælter er et nyt ord i det danske sprog og et nyt begreb i den arkæologiske fagterminologi. Hulbælterne er flerdobbelte rækker af huller, som ofte er flere kilometer lange. Hullerne har oprindeligt stået åbne og er anlagt i den tidlige del af jernalderen, dvs. for 2500 år siden. Nogle af hulbælterne har haft en forsvarsmæssig funktion som simple minebælter, mens andre synes at have haft en mere symbolsk betydning.

Det er Kulturministeriets Forskningsudvalg, der har indstillet Palle Eriksen og Per Ole Rindel til prisen.

Kulturminister Rasmus Prehn udtaler:

- Palle Eriksen og Per Ole Rindel fortjener stor hæder for deres forskningsarbejde i hulbælter. I mere end 10 år har de to stået i spidsen for et interessant og vigtigt opklaringsarbejde om, hvorfor man gravede tusinder af huller i brede bælter i landskabet i jernalderen. Resultatet er samlet i et gedigent arkæologisk forskningsværk, der giver en unik indsigt i jernalderens gådefulde hulbælter, som omkranser landsbyer og strækker sig milevidt gennem landskabet i Jylland.

Formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg Johs. Nørregaard Frandsen siger:

- Palle Eriksen og Per Ole Rindel har igangsat et helt forbilledligt samarbejde mellem en lang række museer og forskende institutioner. Projektet viser den uvurderlige forskning, der foregår på museerne og i regi af samarbejde mellem museer og universiteter. Ikke mindre end 35 forfattere har bidraget til forskningsværket om jernalderens hulbælter.

Overrækkelsen af prisen finder sted i dag på Ringkøbing-Skjern Museum.

Fakta om Julius Bomholt-prisen

Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen, gives for nyskabende forskning af højeste kvalitet og som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Prisen uddeles én gang om året. Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet 
efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. Vinderne af Julius Bomholt- prisen modtager en medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde.

De to arkæologer modtager prisen for bogen, ’Lange linjer i landskabet – Hulbælter fra jernalderen’, der udkom i 2018.

Emner