Danmarks svar på Indiana Jones satte mayakulturen på landkortet
Meget få danskere kender ham i dag, men arkæolog Frans Blom, der i 1920’erne gjorde vigtige opdagelser om mayakulturen i Mexicos jungle, er det tætteste, vi kommer en dansk Indiana Jones. En ny biografi fortæller historien om den rastløse københavnske rigmandssøn, der uden nogen akademisk baggrund blev leder på et amerikansk universitet og siden oprettede sit eget forskningscenter i Mexico.
I 1919 sender den velhavende københavnske Blom-familie deres dagdriversøn Frans til Mexico på en enkeltbillet. Blot syv år senere bliver Frans Blom – uden at have nogen formel uddannelse – udnævnt til direktør for den mellemamerikanske afdeling på Tulane University. Da han dør i 1963, er han blevet mexicansk statsborger, og han efterlader sig et forskningscenter og bibliotek i Mexico. Et forskningscenter, som arkæologer og mayaentusiaster stadig valfarter til den dag i dag.
Det er en fantastisk historie, som oprulles i biografien Restless Blood: Frans Blom, Explorer and Maya Archaeologist, der netop er udkommet. Forfatterne bag – Jesper Nielsen, Tore Leifer og nu afdøde Toke Sellner Reunert – har stået på hovedet i danske, amerikanske og mexicanske arkiver for at finde alle detaljerne om den danske arkæolog og opdagelsesrejsende Frans Blom, som muligvis er et af forlæggene for Stephen Spielbergs berømte Indiana Jones-figur.
- Inden for mit felt mellemamerikanske studier står Frans Blom som en af de store skikkelser. I USA og især i Mexico er han stadig et navn, som vækker genklang, fordi han var med til at sætte studiet af mayakulturen på landkortet, både akademisk og i den brede offentlighed. Især hans opdagelser af mayaindianernes viden om astronomi har været et vigtigt bidrag til forskningen, fortæller lektor Jesper Nielsen fra Københavns Universitets afdeling for indianske sprog og kulturer og en af forfatterne bag biografien.
Forsker ved et tilfælde
Inden Frans Blom i 1919 bliver sendt til Mexico, turer han rundt i det københavnske selskabsliv og tilbringer meget af sin tid i d’Angleterres Palmehave sammen med andre unge, smukke og ikke mindst velhavende mennesker – de såkaldte ”palmeløg”.
Jesper Nielsen og hans medforfattere har ikke kunnet finde ud af, præcis hvorfor familien mistede tålmodigheden og sendte ham til Mexico – det handlede muligvis om sløseri med familiens formue og lidt for mange udskejelser i nattelivet – men de mente, han havde brug for at komme på ret kurs igen:
- Ved et tilfælde endte Blom som spejder for oliefirmaerne, der havde brug for eventyrlystne folk, der kunne lede efter nye steder, hvor der kunne udvindes olie, blandt andet i Mexicos jungle. Frans Blom syntes dog, at de mayaruiner, han fandt under sine ekspeditioner, var meget mere interessante end olieudvinding, og han begyndte derfor at kortlægge ruinerne. Og det viste sig hurtigt, at han havde flair for det, siger Jesper Nielsen.
Blom har faktisk så meget flair for det arkæologiske arbejde, at han efter et par år bliver tilbudt et kursus i arkæologi på Harvard University. Det korte kursus på et halvt år er den eneste formelle uddannelse, han får inden for arkæologi, men ikke desto mindre bliver han i 1926 som blot 32-årig tilbudt stillingen som leder af afdelingen for mellemamerikanske studier på Tulane University i New Orleans. En nærmest kometagtig karriere i den akademiske verden.
Mayaforsker med medietække
Frans Blom var ifølge Jesper Nielsen hverken nogen særlig disciplineret arkæolog eller administrator, og han egnede sig dårligt til at sidde bag af et skrivebord. Han ville langt hellere på feltarbejde.
- Blom siger selv, at han har ”uroligt blod”, som får ham til konstant at søge ud i junglen igen, hvor han føler sig bedre tilpas end på universitetet, hvor han jo skulle passe sine administrative pligter. I modsætning til mange af sine kolleger elskede han ligefrem at være i felten under primitive forhold, fortæller Jesper Nielsen og fortsætter:
- Selv om han ikke er så god til den administrative og formelle del af sit job, klarer han sig godt, for han er uovertruffen til at lave pr og rejse penge – han sørger altid for at invitere pressen, så de kan tage nogle gode billeder, når han skal af sted på feltarbejde. Det skader selvfølgelig heller ikke, at han ser godt ud og ved, hvordan man opfører sig i de højere sociale lag. Det er ikke usandsynligt, at historierne om, at Blom kan være en af inspirationskilderne til Indiana Jones, stammer fra de mange historier om ham i amerikansk presse fra den tid.
Hans giftermål i 1932 med millionærdatteren Mary Thomas gør det muligt for ham at fortsætte sit ubekymrede liv som del af New Orleans’ bedre borgerskab, men den alkoholisme, der har fulgt ham i mange år, begynder nu at sætte sine spor. Han bliver skilt og går i hundene, og til sidst kan universitetet ikke se anden udvej end at fyre ham.
”Er taget til Mexico”
Det eneste, Frans Blom har tilbage, er sin kærlighed til junglen og indianerne, og han beslutter derfor at rejse til Mexico i 1943. Med sin usvigeligt sikre sans for dramatik tager han afsked med venner og kolleger med en kort besked på sin hoveddør: ”Er taget til Mexico”.
- I Mexico møder Blom sin anden kone Gertrude Duby, og sammen køber de et stort hus i byen San Cristóbal de las Casas, som de efterhånden omdanner til et forskningscenter, bibliotek og forskerhotel. Huset får navnet Na Bolom – Jaguarhuset – efter Bloms indianske kælenavn. Huset fungerer den dag i dag som et hotel for forskere og andre mayainteresserede mennesker, og det er samtidig et museum og arkiv over Bloms liv, forklarer Jesper Nielsen.
Frans Blom føler sig mere hjemme i San Cristóbal sammen med lokalbefolkningen, end han har gjort nogen andre steder, og da han dør i 1963, er han blevet mexicansk statsborger. På gravstenen står der: ”Frans Blom – mexicansk arkæolog”. Selv om Blom ikke er kendt i Danmark længere, betyder han stadig meget i Mexico. Så meget at han kan bruges til politiske manifestationer.
- Så sent som i 2011 blev han genbegravet ude i den eneste jungle, der er tilbage i Mexico. Det blev han, fordi hans enke arbejdede for at bevare den mexicanske jungle, og så kunne Frans Blom af hendes organisation blive brugt til at skabe opmærksomhed om sagen. Det fortæller noget om, hvor meget han stadig betyder for mexicanerne, slutter Jesper Nielsen.
Tore Leifer, Jesper Nielsen, Toke Sellner Reunert: Restless Blood: Frans Blom, Explorer and Maya Archaeologist. Bogen er netop blevet udgivet af Middle America Research Institute – Bloms gamle arbejdsplads.
Emner
Relaterede nyheder
Kontakt
Lektor Jesper Nielsen
Indianske sprog og kulturer
Københavns Universitet
Mail: jnielsen@hum.ku.dk
Telefon: 51 30 24 21
Kommunikationsmedarbejder Carsten Munk Hansen
Det Humanistiske Fakultet
Mail: carstenhansen@hum.ku.dk
Telefon: 28 75 80 23