19. december 2016

Innovationsfonden støtter integrationsprojekt på Center for Tekstilforskning

Integrationsforskning

Center for Tekstilforskning får, som de første forskere på HUM nogensinde, penge til et stort projekt fra Innovationsfonden. Tekstilforskerne får 4,8 mio. kr. til integrationsprojektet THREAD, der, i et samarbejde mellem forskere, tekstildesignere og kunstnere, skal integrere flygtningekvinder i Danmark.

I de seneste to år er der kommet flere tusinde unge kvinder til Danmark som flygtninge; kvinder, der med en dansk opholdstilladelse står for at skulle skabe sig en tilværelse, og som skal ud på det danske arbejdsmarked. Integrationsprojektet THREAD introducerer en grundlæggende ny model for integration, der tager udgangspunkt i en fælles interesse for mode, tekstil og tekstilhåndværk. Her mødes danske og udenlandske kvinder og former nye fællesskaber, uddanner sig, forsker, underviser og skaber nye virksomheder sammen.  

I projektet tager danske virksomheder, som er specialiseret i mode og tekstil, flygtningekvinderne i praktik og introducerer dem til det danske arbejdsmarked. Samtidig får de danske virksomheder tilført ny viden og kompetencer fra flygtningekvinderne inden for håndværkstraditioner, forbrugeradfærd og stil fra de arabiske lande, som udgør et voksende marked for danske virksomheder.

Vibskov og vikinger

Flygtningekvinderne skal bl.a. produkt- og designudvikle hos den internationale danske modedesigner Henrik Vibskov og hos modefirmaet Woolspire. Derudover skal de samarbejde om fælles systuer og dragtdesign med Albertslund Vikingelandsby og foreningen for flygtninge- og indvandrerkvinder FAKTI, medvirke i uddannelsen af folkeskolelærere, og så skal de deltage i forskningen på Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet (KU) og på Designskolen i Kolding.

- Kvinder er en ressource på arbejdsmarkedet og i integrationen, der slet ikke er nok fokus på. Vores mål er at skabe en model, som styrker de kvindelige flygtninges sociale netværk, afklarer deres kompetencer, øger deres økonomiske selvstændighed og forbedrer deres muligheder i samfundet og på arbejdsmarkedet. Vi bruger modellen på mode- og tekstilområdet, men den er tænkt til også at kunne anvendes i andre sammenhænge, siger Marie-Louise Nosch, professor og centerleder på Center for Tekstilforskning (CTR) på KU.

Det tværfaglige projekt ledes af forskere fra KUs Center for Tekstilforskning i et tæt samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner, foreninger, virksomhedsejere, kunstnere og produktudviklere i tekstil- og modebranchen. Projektet følges og evalueres samtidig af Global Refugee Studies på Aalborg Universitet. THREAD leverer således et tværfagligt og innovativt bud på, hvordan en tematisk integrationsmodel – i dette tilfælde med udgangspunkt i tekstil- og modeverdenen – kan være med til at løse en aktuel problemstilling i samfundet.

Kontakt

Lektor Jane Malcolm-Davies
Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet
Tlf.: 26 20 22 09
E-mail: jmalcolm-davies@hum.ku.dk  

Koordinator Egzona Haxha
Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet
Tlf.: 60 86 32 17
E-mail: egzona@hum.ku.dk

Emner