28. oktober 2009

Tøj der tænker selv

Brandmandsuniformer, der fortæller brandmanden, hvornår det er på tide at forlade den brændende bygning, bluser med indbygget hjertemonitor, der løbende rapporterer til hospitalet om patientens hjerterytme og kokosfibre, der hæmmer svedlugt - den slags tøj, som allerede findes, kan mere end blot klæde os på, og det vidner om, hvad vi kan vente os af vores beklædning, møbelstoffer og interiør, når tekstiler og teknologi går op i en højere enhed i fremtiden. 


Et af kodeordene er nanoteknologi - og fremtidens intelligente tøj skabes netop i mødet mellem naturvidenskabelige landvindinger og tekstilbranchens ideer. På temadagen Future Textiles kommer forskere og fagfolk fra begge innovative verdener i Danmark og Sverige og fortæller om udviklingen både inden for arkitektur, arbejdsbeklædning og design. 

Her er et par af de overskrifter, der tegner dagens program

Foto: Fibre fra Nanononwovens-projektet, som
Inano udvikler i samarbejde med Fibertex A/S

  • Fremtidens tekstiler er intelligente!
    Ved Virksomhedskonsulent Anne Louise Degn Hansen, Videncenter for intelligente tekstiler, TEKO
  • Thermal Protectin in extreme Environment
    Ved Teknisk Chef Jens Peter Kruse, Viking Life Saving Equipment
  • NanoNonwovens
    Ved direktør for Inano på Århus Universitet, prof. Flemming Besenbacher
  • Nanoteknologi - er det farligt?
    Ved lektor Anders Baun, DTU

Ud over dagens indlæg om de store fremskridt og muligheder inden for udvikling af teknologiske materialer, er der også to talere, deriblandt nævnte Anders Baun, der retter det kritiske blik mod fremtidens tekstiler - der er nemlig endnu ikke blevet forsket så meget i, hvordan disse materialer vil påvirke miljø og mennesker på længere sigt. Hermed er der lagt op til debat både mellem temadagens talere og med det fremmødte publikum.

Tid og sted 

Det er Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning ved SAXO-Instituttet på Københavns Universitet Amager, der afholder temadagen. Arrangementet løber af stablen  tirsdag den 3. november 2009 kl. 10-17.30 / Multisalen, Københavns Universitet, bygning 21, lokale 21.0.54, Karen Blixens Vej 1, 2300 København S

Læs det fulde program

Kontakt

Koordinator Mette Bruun på 29919477 eller mail, mebr@hum.ku.dk