11. december 2006

Stat, krig og religion

I sin ph.d.-afhandling 'Religion and the state of Denmark - state religious politics in the elementary school system from 1721 to 1975' undersøger Niels Reeh den danske stats religionspolitik inden for den danske folkeskole og dennes forløbere. Tidsmæssigt afgrænses afhandlingen af oprettelsen af de såkaldte rytterskoler i 1721 og afskaffelsen af den konfessionelle kristendomsundervisnings i 1975. Afhandlingen peger på, at der i perioden er en klar sammenhæng mellem statens eksterne forhold og statsformen og dens skole- og religionspolitik.

Konfirmation - et militært forslag

Afhandlingen afdækker bl.a. det hidtil oversete forhold, at der var en tydelig sammenhæng mellem det militære og det skole- og religionspolitiske i forbindelse med konfirmationens indførelse i Danmark i 1736. Det var nemlig en militærkommission, der i 1735 foreslog, at indføre konfirmationen som led i at forbedre statens sikkerhed. Fortolkningen af kristendommen gik i denne periode hånd i hånd med den danske stats vitale interesser og blev brugt til at danne lydige undersåtter - ikke mindst soldater, der via religionsundervisning og edsaflæggelse blev forpligtede på at risikere livet i forsvaret af Kongens riger og lande.

Statens ydre forhold fik fx også konkret betydning for religionsundervisningen i folkeskolen under Den 2. Verdenskrig. I 1942 og 1943 strammede man religionspolitikken i skolen, fordi man prøvede at benytte kristendomsundervisningen som et forsøg på at modstå en nazificering af de danske statsborgere. Religionsundervisningen i folkeskolen blev eksplicit formuleret som en negation af nazismen.

Forsvar

Det offentlige forsvar for afhandlingen finder sted tirsdag den 12. december kl. 13.00 (præcis) - i lokale 23.0.49 på Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, Njalsgade 128 (nye KUA), 2300 København S.

Et antal eksemplarer af afhandlingen 'Religion and the state of Denmark - state religious politics in the elementary school system from 1721 to 1975: an alternative approach to secularization' er fremlagt til gennemsyn og hjemlån i Det Kgl. Biblioteks information på Københavns Universitet Amager og til gennemsyn på Det Kgl. Biblioteks læsesal Øst, Diamanten samt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Snorresgade 17-19, 2300 København S.

Kontakt

Niels Reeh, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier: mail: nreeh@hum.ku.dk tlf. 35 32 89 66.