At gå over åen efter vand med hovedet under armen...
Fra tid til anden støder man på oversættelser, der er gået grueligt galt. Fejlene skyldes ofte, at en vending med en overført betydning som fx 'gå over åen efter vand' eller 'have hovedet under armen' – også kaldet idiomer – forsøges oversat med et andet idiom, der betyder noget helt andet. I en ny ph.d.-afhandling undersøger Ken Farø, hvordan idiomer bruges, opfattes og oversættes.
Mordet på frøken Smillas far
Ken Farø har bl.a. undersøgt oversættelsen af 1200 idiomer i 10 nyere litterære værker. Idiomer volder oversætterne problemer og kan føre til unaturligt sprog og decideret misvisende oversættelser. Et eksempel er den tyske oversættelse af ’Frøken Smillas fornemmelse for sne’, hvor faderens forhistorie ændres dramatisk, fordi 'have hovedet under armen' oversættes med 'den Kopf unter dem Arm tragen', som betyder ’være meget syg’ eller ’være døden nær’.
Man kan generelt ikke forvente, at et ’lignende’ idiom på et fremmedsprog har samme funktioner og brug som på dansk. Afhandlingen viser også, at der er en tendens til at overvurdere idiomers billedlige betydning. Idiomer er ganske normale ordforrådselementer med egenskaber, der kan udnyttes i tekster, men som typisk ikke bliver det. Det billede, de fleste mennesker kan danne, når de hører eller læser et idiom, er normalt ikke afgørende for idiomets funktion – og skal derfor heller ikke automatisk spille en rolle i fx oversættelser.
Forsvar
Det offentlige forsvar for afhandlingen finder sted fredag d. 29. september 2006, kl. 13.00 (præcis) -16.00 i lokale 23.0.49 på Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, Njalsgade 120, 2300 København S.
Afhandlingen ’Idiomatizität - Ikonizität - Arbitrarität’ ligger til gennemsyn og hjemlån i Det Kgl. Biblioteks information på Københavns Universitet Amager og til gennemsyn på Det Kgl. Biblioteks læsesal Øst, Diamanten samt på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Det Humanistiske Fakultet, Njalsgade 128, 2300 København S.
Forsvaret foregår på tysk, men der bliver udleveret et omfattende dansk handout.
Kontakt
Ken Farø, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk. E-mail: kenfaroe@hum.ku.dk. Tlf. 35 32 86 29 eller 36 46 70 72