19. september 2011

19. september 2011

Dansk is not truet af engelsk

Fænomenet domænetab bruges ofte til at beskrive, at det danske sprog viger for engelsk inden for visse samfundsområder. Spørgsmålet er dog, om frygten for domænetab er reel, eller om der ligger andet bag, skriver Anna Kristina Hultgren, postdoc ved Center for Internationalisering og Parallelsproglighed på Københavns Universitet, og Dorte Lønsmann, videnskabelig assistent på Calpiu-centret på Roskilde Universitet, i et debatindlæg. De har i to nye forskningsprojekter set nærmere på sprogbrugen på to af de områder, hvor der siges at være stor udbredelse af engelsk, nemlig universiteterne og de multinationale virksomheder. De konkluderer blandt andet, at domænetab er et misvisende og stærkt overdrevet begreb, og at det ikke er særlig rammende for, hvad der sker.
Politiken, 19/9 2011

Forskerne bestemmer selv

Videnskabsministeren opfordrede i løbet af sommeren landets forskere til at blande sig i den offentlige debat op til valgkampen, da de besidder en vigtig viden, som samfundet har brug for. Det skriver Maja Horst, institutleder på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, i et debatindlæg. Hun pointerer dog, at forskere absolut ikke har pligt til at svare på alt, hvad journalister kan finde på at spørge om, da det ikke er universiteternes opgave at producere nyheder. Videre understreger hun, at det er vigtigt, at forskere ikke misbruger deres titel til at udtale sig om noget, som de ikke har nogen forskningsmæssig kompetence i.
Jyllands-Posten, 18/9 2011

Bedstemor. Nej, hun er ikke en del af familien

Vi tager næsten for givet, at en familie består af to voksne og to børn, og at børnene senere vil etablere ny familie, skriver postdoc ved afdeling for etnologi på Saxo-instituttet på Københavns Universitet Anne Leonora Blaakilde i et debatindlæg. Vi siger altså rent sprogligt, at ældre forældre, bedsteforældre, og oldeforældre egentlig ikke hører med i familien, pointerer hun. Anne Leonora Blaakilde forklarer, at kernefamiliens rigide form er blevet udfordret af folk, der finder dens ramme for snærende, og at Danmarks Statistik derfor har udarbejdet 37 nye definitioner af den. De gamle, bedste- og oldeforældrene hører dog per defionition stadig ikke med til yngre menneskers egen familie, selvom de ifølge Anne Leonora Blaakilde gerne må hjælpe til, når det eksempelvis kommer til pasning af syge børn.
Politiken, 18/9 2011

Valgkommentarer

Valget vendte op og ned på meget i dansk politik, kommenterer Kasper Møller Hansen, professor på Københavns Universitet. Socialdemokraterne fik det dårligste valg i 108 år, de Konservative det dårligste valg nogensinde, og Enhedslisten fik et kanonvalg. Som den parlamentariske situation er nu, kan der blive tale om meget langvarige regeringsforhandlinger, mener Kasper Møller Hansen, som gør opmærksom på, at en S-SF-regering støttet af de Radikale kan blive tvunget til at søge støtte hos Venstre eller Dansk Folkeparti. Valget har bragt de Radikale tilbage i deres klassiske position, forklarer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor på Københavns Universitet. Lars Hovbakke Sørensen regner med, at en kommende S-SF-regering støttet af de Radikale vil se mere i retning af Enhedslisten end mod den borgerlige fløj, når der skal laves forlig. Det bliver derfor interessant at se, hvor kompromisvillige Enhedslisten er, siger Lars Hovbakke Sørensen.
DR P1 Morgen 6.09, 16/9 2011