15. september 2011
Tre ud af fire mandater i Nordatlanten ser røde ud
Alt tyder på, at de to grønlandske mandater vil tilfalde rød blok. Samtidig forventes de to færøske mandater at gå til henholdsvis rød og blå blok. Demokraterne, Grønlands social-liberale parti, har brugt mange kræfter på at tage et af de sikre mandater fra den røde blok og har været fortalere for en mere aktiv politik i forhold til interne anliggender i dansk politik. Ekspert i nordisk politik og historie Lars Hovbakke, ekstern lektor ved Københavns Universitet, påpeger, at det er nyt, at man fra de nordatlantiske medlemmers side vil arbejde for at tjene egne interesser ved at blande sig i indenrigspolitik. Det er et skift fra den traditionelle linje, hvor de nordatlantiske medlemmer traditionelt har holdt sig ude af interne danske anliggender.
Politiken, 15/9 2011
Medier går amok i en voldsrus over valgkampen
De danske medier benytter sig i stigende grad af volds- og krigsretorik i deres dækning af valgkampen. Retoriker Simon Lund-Jensen, lektor ved Københavns Universitet, påpeger, at politik altid har været en kampplads, men tilføjer, at der er sket en udvikling, og at fokus nu er på ødelæggelse af modstanderen. Simon Lund-Jensen ser også en forbindelse mellem krigsmetaforerne og en negativ indstilling til politik fra befolkningen, som er træt af det hårde sprog. Også Jørn Lund, professor i dansk sprog og direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, og Claus Borre, der har erfaring som sportsjournalist og som redaktionschef, mener, at mediernes retorik har udviklet sig til en volds- og krigsretorik.
Information, 15/9 2011
Humanister skifter oftere universitet
Humaniorastuderende er dem, der skifter universitet oftest efter fuldført bachelorgrad i forhold til andre studerende, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Gennemsnitligt har 10 procent af humanistiske bachelorer skiftet universitet efter deres bacheloreksamen i perioden 2006-2010. Regionalt fordelt er de studerende på Syddansk Universitet og Aalborg Universitet mindst interesserede i at blive efter endt bacheloreksamen. 15 procent af de studerende på Syddansk og 13 procent fra Aalborg Universitet søgte nye græsgange mellem 2006 og 2010. I hovedstadsområdet nød universiteterne til gengæld den største loyalitet, eftersom blot 2 og 3 procent skiftede fra Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet.
Altinget.dk/Forskning, 14/9 2011
Gucci-Helle genopfinder sit image for at klare kønskløften i den danske valgkamp
Helle Thorning-Schmidt står overfor at kunne blive den første kvindelige statsminister i Danmarkshistorien. Men kønsspørgsmålet har været stort set fraværende fra debatten i et land, som sammenlignet med sine nordiske naboer er det mindst ligestillede, hvad angår kvinder og mænds lønindkomst samt fordeling i virksomhedsbestyrelser. Ifølge Klaus Kjøller, lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, har Helle Thorning-Schmidt formået at aflægge sig det blondine-image, som hun havde for nogle år siden. Han forklarer, at hun har evnet at signalere kvindelige værdier og samtidig appellere til mandlige vælgere.
Bloomberg.com, 14/9 2011
Mourner-in-chief: Når statsledere mindes
Når et land rammes af en tragedie så voldsom som et terrorangreb, søges der ofte svar hos politiske statsledere, skriver Mark Herron, ph.d.-stipendiat på Afdeling for Retorik ved Københavns Universitet, i et indlæg. Det kunne ses både i USA efter 11. september 2001 og i Norge efter Anders Breiviks massemord den 22. juli 2011. Svarene, der gives i de efterfølgende mindetaler, kan afføde kritik eller øget politisk status for den enkelte politiker. I en analyse af George W. Bush og præsident Barack Obamas mindetaler på tiårsdagen for 11. september 2011 konkluderer Herron, at Bush i sin retorik fortsatte den krigsretorik, som prægede hans udenrigspolitik, mens Obama med blandt andet bibelcitater forsøgte at skabe reel forsoning.
Videnskab.dk, 14/9 2011