7. september 2011

07. september 2011

Dansk religionsforskrækkelse kvæler katolikkers politiske væsen

I Danmark er katolikkerne nærmest usynlige i den politiske debat, og det er ikke tilfældigt, mener katolik og forsker Erling Tiedemann, der er formand for Det Etiske Råd. Han mener, at det hænger sammen med, at den danske politikerstand samlet tager afstand fra at blande religion og politik, men det er en udvikling, der er undervejs, mener Sebastian Olden-Jørgensen, lektor i kirke- og kulturhistorie ved KU. - Den katolske kirke har en idé om, at samfundet bør indrettes på en bestemt kristen facon. Derfor ser kirken det som sin opgave at give sin mening til kende. Men de seneste årtier har også den protestantiske kirke blandet sig i politik - fra dansk side i eksempelvis flygtningespørgsmålet, forklarer han og peger på, at skellet mellem katolikker og protestanter ikke længere er så skarpt i forhold til at ytre sig politisk, som det mere traditionelt har været. 
Kristeligt Dagblad, 7/9 2011

Danske muslimer mere radikale efter 2001

Igennem de sidste 10 år efter terrorangrebene på USA er unge muslimer blevet meget bevidste om, at de i dele af den danske befolkning betragtes som ikke-hørende til nationen. Thomas Hoffman, lektor ved islamstudier på Aarhus Universitet, mener, at "vækkelsesdelen" lige nu er stærkere, end den del, der går den liberale og progressive vej. I de senere år er der også faldet domme i sager, hvor danske muslimer har planlagt terrorangreb. Dr. phil. professor Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet siger, at når unge muslimer køber materialer, som kan bruges til sprængstof, så bør det betegnes som politisk religiøs radikalisering.
Kristeligt Dagblad, 7/9 2011

Står til rådighed for familien uden at være en del af den

Børnefamilier forventer af bedstemødre, at de passer børnebørnene, men de må ikke blande sig i opdragelsen, og det kan være et stort pres for bedstemødrene; det viser Anne Leonora Blaakildes nye ph.d.-afhandling fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet . Bedstemoren er den nye husmor - en rolle, som Danmarks Statistik ellers erklærede for død i 2001, siger Anne Leonora Blaakilde. For bedstemoren kan det være et stort pres med en forventning om at skulle stå til rådighed, hver gang børnefamilierne har brug for det. Samtidig er der en opfattelse af, at bedstemødre er forældede i forhold til ny viden om, hvordan børn skal opdrages i dag, siger Anne Leonora Blaakilde. Anny Sørensen, der arbejder i Ældre Sagens café i København , passer sine to børnebørn et par gange om måneden, selv om det kan være svært at få tid til det. Hun blander sig ikke meget i deres opdragelse.
DR P1 Radioavisen 16.00, 6/7 2011

Den politiske satire er uddøende

DR-programmet SelvSving er genopstået under valgkampen for at underholde på en begavet måde og pege på nogle skjulte sandheder, fortæller tilrettelæggeren, Lars le Dous. Den klassiske skarpe politiske satire er dog, omend ikke uddøende, så i hvert fald meget sjælden i dag, fortæller lektor i teatervidenskab og forsker i komik Michael Eigtved fra Københavns Universitet . Jan Gintberg mener stadig, der er et publikum for politisk satire, men det skal have en anden indpakning i dag, som er mere kommenterende.
DR P1 Orientering 17.10, 05/9 2011