3. oktober 2011

03. oktober 2011

Ekspert: Serbere har udbredt homoangst

Truslen om vold mod deltagerne var ikke den eneste grund, der lå bag den serbiske regerings aflysning af en homoparade i Beograd søndag. Der er nemlig tøven i regeringen med at vælge side i kampen for homoseksuelles rettigheder, mener balkanekspert Karsten Fledelius fra Københavns Universitet. Det er ikke nogen overraskelse for ham, at aflysningen skete. - Der er flere sider af det her. Man vil undgå ofre som ved sidste års parade, og så er den serbiske regering konfliktsky, siger han. Ifølge Fledelius er det ikke kun nationalister og stærkt religiøse, der sætter sig imod homoseksualitet i det østeuropæiske land. Også den almindelige serber er imod.
Kristeligt-Dagblad, 2/10 2011

Fra fælles kultur til individuel livsstil

Selvom dansk fjernsyn netop er fyldt 60 år, så er tv'et langt fra på retræte i danske hjem, skriver professor og ph.d. ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet Stig Hjarvard. Forbruget af tv har for længst passeret anbefalingen på maksimalt tre timer om dagen, og mange familier har mere end ét tv i hjemmet. Samtidig har tv'ets rolle ændret sig fra at være et samlingspunkt, til i stadig stigende grad at udbyde niche-underholdning. TV'et er gået fra at være afsenderorienteret til at være modtagerorienteret, påpeger Hjarvard og henviser til de glamourøse talentshows og nøje iscenesatte "reality"-programmer, som udgør en større og større del af sendefladen. Link til hovedartikel.
Politiken, 2/10 2011

Verdensborgerne

Hvert år er der rekordmange danskere, der flytter familie og karriere ud i verden på jagt efter penge og eventyr. Den store udvandring handler i dag hovedsageligt om en generel øget mobilitet i verden, mener professor i religionssociologi ved Københavns Universitet Margit Warburg, som forsker i nutidens danske udvandring. Desuden mener hun, at vores identitet som et "udvandrende folk" hænger sammen med vores kultur og historie, der kan føres tilbage til kimbrernes vandring fra Jylland til Italien før Kristi fødsel og vikingetidens togter. - Vi ser os selv som et folk, der vandrede til Amerika. Og vi udvandrede til Australien. Vi har et selvbillede af, at vi er et folk, der udvandrer, siger Margit Warburg. 
Berlingske, 1/10 2011