31. marts 2011

31. marts 2011

Libyens udenrigsminister hopper af

Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, bekræftede i dag, at Gaddafis udenrigsminister, Moussa Koussa, er hoppet af, fordi han ikke længere kan stå inde for angrebene på befolkningen. William Hague vurderer endvidere, at Moussa Koussas afgang betyder, at Libyens regime er splittet og under stærkt pres. Lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet Ulla Prien mener, hans afhopning involverer et stort symbolsk tab for Gaddafi. Det er ikke mange dage siden, Moussa Koussa ellers forsvarede Gaddafis handlinger. Moussa Koussa er tidligere ambassadør i Storbritannien og tidligere chef for den libyske efterretningstjeneste. Mange mener, han var en af hovedmændene bag flybomben over den skotske by Lockerbie. Briterne har garanteret, at han ikke får immunitet hverken i Storbritannien eller i det internationale samfund.
DR2 Deadline 17.00, 31/3 2011

Lektien fra Penkowa-sagen

Professor, dr.phil. Peter Harder, der blandt andet er medlem af Udvalgene for Videnskabelig Uredelighed, skriver i en kronik, at man allerede nu kan drage tre konklusioner af Penkowa-sagen: For det første har KU's behandling af sagen været retlinet, men kikset. For eksempel har den misforståelse, at det andet bedømmelsesudvalg til Penkowas disputats blev nedsat for at underkende det første, fået lov til at stå alt for længe, ligesom en uvildig undersøgelse skulle have været sat i gang øjeblikkeligt. For det andet kan konkluderes, at forskere ikke længere ansættes til at være de bedste forskere, men til at skaffe penge - netop derfor har sagen skabt oprør blandt forskere. For det tredie har sagen udstillet den nye top-styringsmodels svagheder. "Penkowa-sagen har demonstreret, at systemet kan blive svækket, netop fordi der ikke har været kanaler, hvor de forfærdede medarbejdere kunne forlange en redegørelse (om nødvendigt uvildig) for de forhold, der så problematiske ud", skriver Harder.
Berlingske, 31/3 2011

Assad gav ingen løfter om reformer

Både eksperter i Syriens hovedstad, Damaskus, og den syrisk-fødte politiker Naser Khader (K) mener, at Syriens præsident, Assad, missede en historisk chance for at give sit land de reformer, som demonstranter har krævet de seneste par uger. På Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet slår assisterende professor Ehab Galal fast, at det syriske regime befinder sig meget langt, fra, hvad der foregår i Damaskus gader. Også Syriens-ekspert Jørgen Bæk Simonsen fra KU mener, at Assads tale ikke lover godt for fremtiden. - Demonstrationerne er naturligvis ikke, som han tolker det, udtryk for, at der er nogen, der sår splid. Det er udtryk for, at han er stillet over for en intern opposition. Det er en manglende forståelse af, hvad det er for en situation, han er i. Og det er ikke specielt opløftende for fremtiden, siger han.
Berlingske, 31/3 2011

Christiansborg-journalister skaber politik

Ny ph.d.-afhandling viser, hvordan journalister og politikere forhandler om forsider, og at politikere indtager synspunkter, som journalisterne har formuleret på forhånd, og som sikrer politikeren eksponering. Ph.d.-afhandlingen er skrevet af Camilla Dindler fra Københavns Universitet, der har fulgt livet blandt journalister, politikere og presserådgivere på Christiansborg. Hun mener, at afhandlingen er et udtryk for, at der er sket et skred. - Medierne har fået mere magt, og politikere flytter sig i dag mere for at få forsiden, end de ville have gjort for 20 år siden, siger Camilla Dindler.
Videnskab.dk, 30/3 2011