22. marts 2011

22. marts 2011

Gamle er på sproglig fremmarch

78-årige Ole Taagely er en glad mand, men han er træt af at blive kaldt "ældre". Betegnelsen "ældre" er et tegn på sprogligt forfald og en forfladigelse af de værdier, som gamle mennesker kan tilbyde, mener han. Margrethe Kähler, ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen, er enig, men tilføjer, at de fleste ældre stadig foretrækker at blive kaldt "ældre". Torben Juel Jensen, lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, mener, at det er grammatisk rod at bruge "ældre" i flæng, og at stigmatiseringen, som ligger i ordet "gammel", ikke har nogen har sproglig berettigelse. Når gamle mennesker gerne vil kaldes "gamle", er det en modreaktion, mener han.
Kristeligt Dagblad, 22/3 2011

Broget skare kæmper mod Gaddafi

Det folkelige oprør mod Libyens mangeårige diktator Moammar Gaddafi tæller både religiøse ledere, klanfolk, desertører, tidligere diplomater og demokratiforkæmpere. Libyen har samtidig 140 forskellige etniske grupperinger og klaner, og det er derfor en broget skare, som eventuelt skal overtage landet, hvis Gaddafi bliver drevet fra magten. Ifølge lektor i historie på Københavns Universitet Mogens Pelt vil det imidlertid ikke ende i stammekaos, hvis Gaddafi må overgive magten. For selvom det nordafrikanske land ikke har civile institutioner i form af politiske partier eller fagforeninger, så har landet en nationalitetsfølelse og en statslig tradition samt en række statslige strukturer, som man kan bygge videre på, forklarer Mogens Pelt.
Kristeligt Dagblad, 23/3 2011

Penkowa-sagen: KU's rektor burde gå af

KU's bestyrelse har nu haft omkring en uge til at granske Kammeradvokatens 700 sider lange redegørelse om universitetets håndtering af Penkowa-sagen. Medierne har løbende afdækket episoder, som har ført til kritik af rektor Ralf Hemmingsen. Han er blandt andet blevet klandret for at tilsidesætte universitetets eget bedømmelsesudvalg i forbindelse med Penkowas doktordisputats. Og hos flere af de ansatte kan tilliden til rektor allerede nu ligge på et lille sted. Forskningsdebattør og lektor på KU Sune Auken beklager, at rektor ikke selv har trukket sig tilbage til sin gamle professorstilling.
Berlingske, 22/3 2011