16. marts 2011

16. marts 2011

Undervisningstid: KU vil skære ned på forskningen

Presset for at levere mere undervisning har fået ledelsen på Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet (KU) til at opsige de fastansattes arbejdstidsaftale. Ifølge tillidsrepræsentant Henrik Prebensen mener lærerne, at det er ledelsens ansvar at sørge for tid og penge nok til både undervisning og forskning, men at de nu forsøger at skubbe problemet over på lærerne. Dansk Magisterforening kalder det uansvarligt at skyde kravet om mere undervisning over på de ansatte, der risikerer en fyreseddel, hvis de ikke forsker nok. På humaniora er der kun en tredjedel af taxameterbeløbet tilbage, når administration, ledelse, husleje med mere er betalt. Samtidig udgør det videnskabelige personale på humaniora kun 13 procent af det samlede antal på universitet, mens samme afdeling huser godt en tredjedel af alle studerende.
Information, 16/3 2011

Japanerne tager katastroferne med ophøjet ro

I Japan har der været jordskælv og tsunami, og nu truer en atomkatastrofe. Alligevel optræder japanerne nogenlunde roligt og fattet. Marie Roesgaard, lektor i japanstudier ved Københavns Universitet, fortæller, at man i Japan altid har øvet sig på den slags katastrofer. Man har nemlig altid vidst, at der var farer forbundet med den omkringliggende natur, og at man hjælper bedst ved at undlade at gå i panik. Ifølge Marie Roesgaard er det vigtigt for regeringen, at befolkningen stoler på informationern om atomkatastrofen, for det er en mere uhåndgribelig størrelse end naturkatastroferne, påpeger hun.
DR P1 Morgen 8.09, 15/3 2011

Skandinaviske krimier er populære i USA

Filmatiseringer af skandinaviske krimier er blevet populære i USA. Ifølge Torben Kragh Grodal, der er professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, går bøgerne rent ind, fordi de skildrer et miljø indgående, skaber spænding og har en god moralsk vinkling. Lektor ved Københavns Universitet Casper Tybjerg vurderer, at de skandinaviske krimier især er blevet populære på grund af miljøskildringerne. Der har været en tradition for, at angelsaksiske krimier udspiller sig i meget idylliske miljøer, og tiderne har ændret sig. Men samtidig har Skandinavien også ry for at være meget idylliske velfærdsstater, lyder det fra Casper Tybjerg.
DR P2 Kulturnyt 15.30, 15/3 2011