12. maj 2011
Vestens syriske paradoks
Regimet i Syrien fortsætter med at nedkæmpe de civile oprørere i flere af landets store byer. Eksperter dømmer det dog usandsynligt, at det vil ende med vestlig indgriben som i Libyen. Især på grund af Vestens frygt for et alternativ, der er endnu værre end Assad-regimet, siger Jørgen Bæk Simonsen, professor ved Københavns Universitets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Og Assad-regimet forstår at spille på Vestens frygt, men der er intet, der tyder på, at demonstranterne repræsenterer noget islamistisk eller radikalt, tilføjer Jørgen Bæk Simonsen. Indtil videre har man fra amerikansk og europæisk side nøjedes med at indføre sanktioner mod personer i den syriske regering.
Jyllands-Posten, 12/5 2011
Dansk satsning på grøn vækst i Asien
Korea kvitterer nu for lægeskibet Jutlandia ved at gøre Danmark til partner i et visionært samarbejde om grøn vækst. Dansk Industri ser optimistisk på den nye grønne alliance, der kan skabe tusinder af jobs. Professor Jørgen Delman fra Københavns Universitet vurderer, at Kinas satsninger på klimavenlige teknologier og grøn vækst har ligheder med de sydkoreanske erfaringer. Men de kinesiske ambitioner går ikke ud på at kopiere Korea, mener han. - Den kinesiske udvikling er mere end noget andet drevet af interne dagsordener. Kina vil ganske enkelt være vinder på dette område, fordi man dermed kan reducere afhængigheden af de klima- og miljøbelastende kul, pointerer han.
Politiken, 12/5 2011
Kan man undskylde på fortidens vegne?
I en kronik af Lisa S. Villadsen, der er lektor i retorik ved Københavns Universitet, står der, at socialminister Benedikte Kiær (K) bør overveje at undskylde som reaktion på offentliggørelsen af rapporten om behandlingen af børnehjemsbørn på blandt andet børnehjemmet Godhavn. Rapporten har afsløret et mangelfuldt statsligt tilsyn med børnehjem, og mange steder har hverdagen været præget af mangel på omsorg, af psykisk og fysisk misbrug samt medicinske forsøg, skriver hun. Ministeren har dog afvist en undskyldning, men ifølge Lisa S. Villadsen forstår Kiær ikke, at der er god ræson i en undskyldning.
Politiken, 12/5 2011
Dansk Folkeparti står til en mild straf fra vælgerne
Hos Dansk Folkeparti regner man ikke med, at partiets medvirken til en eventuel forringelse af efterlønnen vil udløse de store smæk fra vælgerne. Nødvendigheden af nedskæringer for at sikre dansk økonomi er nemlig efterhånden sunket ind hos danskerne. Desuden har DF en meget trofast vælgerskare, modsat partier som Liberal Alliance og de Konservative, vurderer Klaus Kjøller, lektor på Københavns Universitet. Desuden kan DF nu slå på, at de har forhindret en total afskaffelse af efterlønnen. Derudover er DF det mest velkommunikerende parti i Folketinget, fortæller Klaus Kjøller og fortsætter med at fremhæve partiledelsens konstellation som et stærkt hold med den karismatiske Pia Kjærsgaard i midten og de to "artige løjtnanter" Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl på hver sin side.
Kristeligt Dagblad, 12/5 2011