22. juli 2011

22. juli 2011

Verdens første jingleforsker er dansk

Verdens, tilsyneladende, første forsker i jingles er dansk. Torben Sangild er tilknyttet Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, og han har sat sig for at undersøge de små lydbidders relevans og indflydelse på os. - Det kan virke som en meget lille ting. Men jinglen er en fuldstændig integreret del af radioens formsprog, siger han. For det første har jinglen en informativ funktion, der fortæller, hvad vi nu skal til at høre. Dernæst har den en vis reklameværdi, som når P1 får Thomas Blachman til at indspille en jingle. Lydbiddernes styrke ligger i gentagelsen, der sikrer, at vi hurtigt bliver bekendt med hvilket program eller indslag, den repræsenterer. Torben Sangild betragter desuden jinglerne som kulturarv, hvorfor han mener, at DR burde lukke op for sine arkiver. Som det ser ud nu, betaler forskere selv for at få adgang til arkiverne.
Videnskab.dk

Klimakamp i vandkanten

Antropologen Frida Hastrup har fulgt fiskerbefolkningen i den gamle danske handelskoloni Trankebar i det sydøstlige Indien efter tsunamien i 2004. Det er der kommet bogen "Weathering the World: Recovery in the Wake of the Tsunami in a Tamil Fishing Village" ud af, men det var svært at være antropolog i en situation, hvor mange mennesker havde mistet alt, inklusive familiemedlemmer, fortæller Frida Hastrup. Bogen er blevet til på baggrund af hendes ph.d.-afhandling ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, og en pointerne er, at tsunamien ikke blot vil gå over i historien som et fortidigt traume, men derimod i høj grad vil være til stede i nutiden og fremtiden, da den har påvirket så mange menneskers sociale liv.
Weekendavisen, 22/7 2011

Omvæltninger i Egypten

Egypten er midt i en politisk omvæltning, og præsidentrollen, præsidentkandidaterne og præsidentvalget er stadig omgærdet af usikkerhed. En ting er imidlertid sikkert: Valget bliver det første med frie medier i Egypten, og det vil kræve en hel anderledes indsats fra kandidaterne, mener Jørgen Bæk Simonsen, der er mellemøstekspert og islamforsker ved Carsten Niebuhr Institutet på Københavns Universitet. Han forklarer, at der er flere kandidater på spil, men at det endnu er svært at sige, hvordan det kommer til at gå.
DR P1 Morgen 7.09, 21/7 2011

Brudepiger skaber ny kvindekomedie-trend

Det kan virke mærkeligt, at filmen "Brudepiger" har haft så stor succes verden over. Handlingen er banal - man følger en flok pigers genvordigheder for at nå helskindede frem til et bryllup. Men disse brudepiger opfører sig fuldstændigt plat undervejs, og det er det, der er så befriende - at kvinderne netop bliver fremstillet på en ny måde, mener Peter Schepelern, der er filmlektor ved Københavns Universitet.
DR.dk, 21/7 2011

Jokeren Obama

Præsident Barack Obama er ofte god for en joke og bruger humor i sin politik. Ifølge professor i filosofi på Københavns Universitet Vincent Hendricks er der to elementer i det; det er en overskudshandling, der samtidig indikerer, at han besidder magt. Vincent Hendricks mener, at Obama har haft succes med at bruge humor, fordi han ikke bare bruger det som en affejning af svære spørgsmål, men altid får en substantiel pointe med.
TV 2 Go' sommer Danmark 07.10, 21/7 2011