20. juli 2011

20. juli 2011

Engelsk tabloidpresse er i en klasse for sig

Spørgsmålene om den engelske presses beskaffenhed har rejst sig i takt med, at tabloidskandalen i England er eskaleret. Ifølge lektor i engelsk ved Københavns Universitet Jens Rahbek Rasmussen er den engelske tabloidpresse i en hel liga for sig, når det gælder slibrige afsløringer og etisk elasticitet. Det har noget at gøre med Englands opdeling som traditionelt klassesamfund, der har skabt en stor lavere middelklasse, som trøster sig ved at læse om de rige og berømtes fadæser, mener lektoren. Men Jørgen Riber Christiansen, lektor i kommunikation og forsker i engelsk kultur på Aalborg Universitet mener ikke, at lysten til at snage i offentlige personers privatliv er særligt engelsk, men snarere et udbredt vestligt fænomen. Han påpeger desuden, at det engelske mediebillede spænder så bredt, at der både er plads til de intellektuelle aviser og tabloidaviserne.
Kristeligt Dagblad, 20/7 2011

Kræftforsker anklages for spionage

Jiri Bartek fra Kræftens Bekæmpelse har i 20 år arbejdet som anerkendt forsker i Danmark. Nu afslører dokumenter, at han samarbejdede med den tjekkoslovakiske efterretningstjeneste under den kolde krig. Det er tjekkiske journalister fra avisen Dnes, der står bag afsløringen. Bartek skulle angiveligt have smuglet hemmelige oplysninger og kræftcelleprøver ud af London. Jiri Bartek mener, at det ikke skadede nogen, og at det var godt for videnskaben og kræftforskningen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse vil afsløringen ikke få konsekvenser for Barteks ansættelse. Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen fastslår, at organisationen har tillid til Bartek. Under den kolde krig brugte Tjekkoslovakiet almindelige borgere som spioner i Vesten. Borgerne udgjorde en potentiel sikkerhedsrisiko for de vestlige lande, og derfor holdt blandt andre Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) øje med dem, fortæller historiker Rasmus Mølgaard Mariager fra Københavns Universitet .
DR1 Tv-Avisen 21.00, 20/7 2011

Er Cypern-konflikt tæt på en løsning?

Tyrkiets ministerpræsident Tayyip Erdogan truer med, at Tyrkiet vil fryse sine forbindelser til EU, hvis ikke den cypriotiske regering flytter sig i forhandlingerne i Cypern-konflikten. Intet tyder imidlertid på, at den cypriotiske regering er i forhandlingshumør. Der er dog sket en stor forandring i befolkningen i de seneste år, da de nye generationer ikke har noget forhold til den gamle konflikt, og derfor er der større mulighed for en forsoning, forklarer Mogens Pelt, som forsker i græsk-tyrkiske forhold ved SAXO-Institutet på Københavns Universitet. Derfor er det fortsat politikerne, som skal rykke sig, hvis Cypern-konflikten skal løses.
DR P1 Orientering 16.10, 20/7 2011