09. juli 2011
Islandske sagaer oversættes til moderne dansk
Selvom de gamle islandske sagaer foregår i vikingetiden, så blev de først skrevet ned i middelalderen, og i mellemtiden er meget blevet udeladt, eksempelvis sjofle passager. Njal-sagaen er derfor aldrig udkommet i sin fulde længde, men nu er de gamle sagaer ved at blive oversat til moderne dansk. Annette Lassen, adjunkt og ph.d. i Norrøn Filologi på Københavns Universitet og redaktør på nyoversættelsen af islændinge-sagaerne fortæller, at man skal være forsigtig, når man har med sagaerne af gøre, og i nogle af bøgerne er skriften svær at læse eller helt forsvundet. Sagaerne har masser af elementer, som er almenmenneskelige og moderne, men det foregår i det islandske landskab i vikingetiden, siger hun.
DR P1 Morgen 8.09, 9/7 2011
Det er med til at hvidvaske det okkulte
Poltergeister og ånder får en større legitimitet, når de kommer på tv, mener professor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet Stig Hjarvard. Ånderne er nemlig vendt tilbage til tv, og udsendelserne er med til at hvidvaske den type overtro, forklarer han. Det er dog ikke noget, som kan få befolkningen til at blive mere overtroiske eller tro mere på det okkulte, vurderer han, lige som han tvivler på, at det kan påvirke folk i en negativ retning. - Man skal passe på med kun at have den store pegefinger fremme, når det gælder den form for folketro. Set fra et videnskabeligt synspunkt handler kristendommen lige så meget om overtro. At man kan gå på vandet for eksempel, siger Stig Hjarvard.
Politiken, 9/7 2011
Både ris og ros til balletforsker
Forskeren bag den omstridte rapport om den Kgl. Ballet, ph.d. ved Institut for Politik, Ledelse og Filosofi på CBS Helle Hein, bliver nu kritiseret for at være intrigant. Men der er intet at sætte på Helle Heins forskning, mener teaterforsker ved Københavns Universitet Stig Jarl, som dog ikke kender Helle Hein personligt. Han påpeger imidlertid, at hendes forskning om ledelse i kreative miljøer er både spændende og velunderbygget. - Lige præcis i dette forskningsområde, der handler om primadonnaer og ledelse af kunstneriske og kreative personer, har hun været en foregangskvinde med sin teori, så det er et ekspertområde, som hun er anerkendt for, siger han. Adjungeret professor Bøje Larsen mener, at Helle Hein kan være enormt stridbar, og har det med at se problemer i selv nogenlunde velfungerende organisationer.
Jyllands-Posten, 9/7 2011
Debat om misbrug i balletmiljøet
Beskyldningerne om, at balletmester Nikolaj Hübbe har taget kokain, har givet anledning til debat om kokainmisbrug i balletmiljøet. Blandt andre balletanmelder på Information Anne Middelbo har efterlyst en sådan debat. Professor Verner Møller fra Aarhus Universitet forklarer, at nogle dansere bruger kokain for at håndtere den stress, der er forbundet med miljøer med høj konkurrence. Ifølge lektor Stig Jarl fra Københavns Universitet befinder vi os i et dilemma: På den ene side ønsker man at have en arbejdsplads med kunstnere, der har et anstændigt liv. På den anden side ønsker vi også at have kunst på et højt niveau. Verner Møller mener, at misbrugsproblemer i kunstnermiljøet skal løses gennem oplysning frem for at teste danserne for stoffer. Stig Jarl er enig i, at problemet skal løses gennem en ændring af normerne på arbejdspladsen.
DR2 Deadline 22.30, 8/7 2011