01. juli 2011
Du er under ombygning
Vores brug af nye, digitale medier medfører et grundlæggende skift i vores opfattelse af os selv og vores identitet. I dag er vi i stigende grad vores relationer, og vi har redskaber til rådighed, som gør det muligt at være i tæt og løbende kontakt med forskellige dele af vores omverden, forklarer Klaus Bruhn Jensen, professor og dr. phil. ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet. Han forsker primært i internettet, mobile medier og kommunikationsteori, og han mener, at vi med internettet og særligt de sociale medier har fået en ny dimension føjet til vores liv, som vi skal lære at administrere. - Ligesom vi engang har lært at cykle og køre bil, så er der nogle nye færdigheder, som vi skal have lært en gang for alle, siger han.
Kristeligt Dagblad, 1/7 2011
Tekstlandskaber
"Twitter og Facebook er blevet udråbt som afgørende kommunikationskanaler ved organiseringen og mobiliseringen af forårets folkelige oprør i Mellemøsten," skriver Pia Quist, ph.d. og lektor ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet, i en kronik. Hun påpeger dog, at en stor del af oprørernes kommunikation også er foregået gennem andre kanaler, der hverken krævede elektricitet eller netadgang. Pia Quist henviser til en analyse af den egyptiske sprogforsker Mariam Aboelezz fra Lancaster University, der har fokus på de mange printede, håndskrevne og modellerede beskeder, der florerede blandt demonstranterne på Tahrir-pladsen i dagene fra 25. januar til 11. februar 2011. De tekstbeskeder, der er offentligt synlige inden for et afgrænset område, kalder Pia Quist for et tekslandskab, og hun pointerer, at disse landskaber er informationsrige og kan give os vigtig viden om sprog og mennesker i et vist område.
Weekendavisen, 1/7 2011
Hele verden er en scene
Weekendavisens kilder mener, at studieleder Michael Eigtved har ændret Teatervidenskab på Københavns Universitet så meget, at det teaterhistoriske er ved at blive presset ud i kulissen. Med Eigtved, der blev studieleder i 2004, blev der lanceret en form for teaterstudier, som lader hånt om grundige kilde- og arkivstudier og udvider teaterbegrebet i det groteske, mener kilderne. Her inddrager man også det liv, der foregår uden for scenen, blandt publikum og i ceremonielle handlinger i det offentlige rum. Således tages Shakespeares ord om, at hele verden er en scene, bogstaveligt.
Weekendavisen, 1/7 2011
Fyrsten må godt være en rigtig mand
I en kronik skriver Lars Hovbakke Sørensen, ph.d. og ekstern lektor på Københavns Universitet, at den 53-årige fyrst Albert 2. af Monaco i morgen vil blive gift med den 20 år yngre sydafrikanske svømmepige Charlene Wittstock. Ved denne lejlighed fester kongelige fra alle Europas konge- og fyrstedømmer sammen, men begivenheden viser ifølge Lars Hovbakke Sørensen også, at der er store forskelle mellem de nordeuropæiske kongedømmer som Danmark, Norge, Sverige, England og Holland og de sydeuropæiske fyrstedømmer Monaco, Liechtenstein og Andorra. Han påpeger, at en af de væsentligste forskelle er de moralkodeks, der knytter sig til konge- og fyrstefamilierne. Nordeuropæerne er generelt meget moralske og moraliserende, mens fyrst Albert 2. i mange år har levet en playboy-tilværelse og har to børn i forvejen; et med en stewardesse fra Togo og et med en amerikansk turist, der besøgte Monaco for nogle år siden.
Berlingske, 1/7 2011
Det er ikke Foucaults skyld
Professor Jeffrey Kurtzman og journalist på Weekendavisen Klaus Wivel har peget på postmoderne kulturteorier og civilisationskritik fremsat af tænkere som Foucault som årsag til humanioras krise. Ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet Laura Louise Sarauw har brugt de sidste tre år på at kortlægge uddannelsesudviklingen på de humanistiske uddannelser i Danmark fra 2003 til i dag. Hun mener ikke, at postmoderne og civilisationskritisk tænkning har fået en mere fremtrædende rolle end tidligere. Ifølge Laura Louise Sarauw er problemet de senere års uddannelsesreformer. De giver nemlig eleverne begrænset mulighed for at fordybe sig og arbejde selvstændigt med en problemstilling.
Weekendavisen, 1/7 2011