27. januar 2011

27. januar 2011

Obama jager midtervælgerne

Præsident Obama vil forsøge at vinde midtervælgerne. Det står klart efter hans årlige tale om nationens tilstand natten til i går, vurderer danske eksperter i amerikansk politik. Mads Fuglede, der er tilknyttet Københavns Universitet, mener, at demokraten Obama nu fremstår som en præsident, der har bevæget sig ind på midten af amerikansk politik. Hvis han ønsker genvalg i 2012, må han favne bredt, og i hans tale var Republikanerne ofte involveret i løsningsforslagene, som han præsenterede, fortæller Fuglede. 
24timer, 27/1 2011

Analyse: Indien. Pigtråd skal holde klimaflygtninge ude

Gregers Andersen, ph.d-studerende i klimalitteratur ved Københavns Universitet, skriver i en analyse, at forholdet mellem Indien og Bangladesh, set i forhold til klimaforandringerne, er det tydeligste billede på de konflikter, der kan opstå som følge af klimaforandringer. FN estimerer, at der inden 2050 vil være 200 millioner klimaflygtninge, og ifølge en analyse fra firmaet Maplecroft udgør naturkatastrofer og klimakonflikter en udpræget riskiko i blandt andet Asien. Inderne er i gang med at bygge et 2.500 kilometer langt pigtrådshegn på grænsen til Bangladesh, og det vil muligvis danne frontlinie i en konflikt om klimaflygtninge, som i værste tilfælde potentielt kan føre til krig. Derfor er det nødvendigt med en tilbundsgående analyse af og beslutning om klimaflygtniges juridiske status, vurderer Gregers Andersen.
Berlingske, 27/1 2011

Vestens dobbeltmoral i Mellemøsten

Da Tunesiens præsident, Zine el-Abidine Ben Ali, flygtede for nylig, mistede USA og Frankrig en vigtig allieret, der styrede sit land ved hjælp af et yderst effektivt politiapparat. - Vestens støtte betyder, at disse regimer har en mulighed for at blive siddende på magten. En del af deres styrke og legitimitet ligger i, at de bliver bakket op af Vesten, siger Rikke Haugbølle, ph. d.-studerende ved Københavns Universitet. Obama sagde i sin årlige tale, at man støtter det tunesiske folk, hvorimod man i Egyptens eksempel har en udenrigsminister i form af Hillary Clinton, der ser landet som en afgørende støtte i USAs første prioritet om fred i regionen. Det er ifølge Rikke Haugbølle et udtryk for en politisk dobbeltmoral at støtte Egyptens regime, der ikke er demokratisk.
Jyllands-Posten, 27/1 2011

Europa ved en skillevej

Europa står foran en skillevej. Den økonomiske situation i Europa er så grel, at man frygter for enkelte landes integritet og fællesvalutaens ophævelse. Væksten i Europa er sammenlignet med andre vækstlande så lav, at man risikerer at blive overhalet og ikke længere ville kunne betragtes som en af verdens rigeste regioner. Et stort problem er, at EU-landenes økonomiske situationer er for forskellige til at have en fælles møntfod. Dernæst er problemet at finde indtjeningskilder, der skal sikre fremtidens velstand. Ulf Hedetoft, professor og institutleder ved SAXO-Instituttet, Københavns Universitet, peger på, at der er tale om en vending i de globale forhold. Vi skal sparke gang i økonomien og undgå at stifte yderligere gæld, vurderer Hedetoft.
Jyllands-Posten, 27/1 2011

Ny uddannelse i kommunikation

Til september bliver det muligt at læse en helt ny kommunikationsuddannelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. I dag kan man læse kommunikation på blandt andet Roskilde Universitet (RUC), men til forskel fra de allerede eksisterende uddannelser kommer den nye til at være mere praktisk orienteret med blandt andet obligatorisk virksomhedspraktik. Kommunikation som fag bliver mere og mere populært blandt unge, og hvis man dømmer ud fra ansøgningsstatistikken, vil det nye studie give flere unge mulighed for at begynde på drømmestudiet. I 2010 søgte 315 om at blive optaget på Kommunikation og IT på Københavns Universitet, men kun 38 blev optaget.
Berlingske, 27/1 2011