26. januar 2011

26. januar 2011

Queen musicalen der vil rocke danskerne

Queen-musicalen, We will rock you, kommer til Danmark den 23. februar i år. Queen er et ikonisk band og en væsentlig del af britisk musikhistorie. Musicalen foregår i en dystopisk fremtid, hvor globalisering og ensretning har gjort ende på diversiteten, og Noel Sullivan, indehaver af den mandlige hovedrolle, fortæller, at den nye opsætning er spektakulær, lige som Queens shows var det. Ifølge Michael Eigtved, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, er det Queen-forsangeren Freddie Mercurys ikoniske status, der gør musicalen oplagt. Mercury er en af de unge døde med en uopslidelig historie, og så er musikken fantastisk, forklarer Eigtved.
Berlingske, 26/1 2011

Burakumin - Japans usynlige minoritet

I Japan findes en gruppe af mere eller mindre socialt udstødte, som kaldes "burakumin". Ordet dækker over de kasteløse i Japans gamle kastesystem, som officielt blev afskaffet i 1871, men som stadig trækker sine spor, selvom buraku-områderne har været udsat for massive kvarterløft. Marie Højlund Roesgaard, lektor ved Institut for Tværkulturelle Studier på KU, mener, at man i Japan i virkeligheden slog bunden ud af systemet, da man afskaffede kastesystemet. - Alle havde deres plads, og burakumin havde monopol på nogle bestemte produktionsprocesser. Da alle skulle være lige, var der nogle, der faldt ud af bunden i systemet. Og de blev egentlig dårligere stillet, fordi deres erhvervsgrundlag simpelthen pludseligt smuldrede, siger hun. I dag diskrimeres burakumin stadig, men det skyldes primært uvidenhed, da man siden 1969 har gjort en stor indsats for at forbedre forholdene.
Kristeligt Dagblad, 26/1 2011

Pilen peger mod radikale islamister efter terror i lufthavn

Bombeangrebet i den russiske Domodedovo-lufthavn, der kostede 35 mennesker livet, er formentlig en terroraktion foretaget af radikale islamister fra Nordkaukasus. Der er nemlig opstået et skred i den tjetjenske oprørs- og løsrivelsesbevægelse, og det er ikke længere et rendyrket nationalistisk opgør mellem Tjetjenien og Rusland, men snarere en religiøst præget konflik, som omfatter hele Nordkaukasus. Den danske Kaukasus-ekspert Lars Funch Hansen, som er videnskabelig assistent ved Københavns Universitet, fortæller, at tjetjenske flytninge i bjergene har udviklet sig til en islamistisk oprørsbevægelse, og at de har haft held med at præge regionen, der er ramt af etniske opgør, ekstrem fattigdom og en høj ledighedsprocent.
Kristeligt Dagblad, 26/1 2011

Datingkrig i Danmark kan være skidt nyt for forbrugerne

I går aftes kunne DR's forbrugerprogram Kontant afsløre, at det internationale dating- og matchbureau Be2.dk flår deres kunder økonomisk og med stor sandsynlighed sender dem mails fra fiktive profiler. Det betyder, at de danske datingbrugere skal være på vagt, siger Charlie Breindahl, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet. - Når der kommer flere spillere ind på markedet, som tydeligvis er mange gange dyrere end de andre, så er der jo god grund til at være på vagt, hvis man er forbruger, forklarer han. 
MetroXpress, 26/1 2011

Computerspil minder om russisk terror

I det amerikanske computerspil "Call of Duty: Modern Warfare 2" foregår en massakre i en lufthavn på en måde, der minder om det terrorangreb, som i mandags kostede 35 mennesker livet i Domodedovo-lufthavnen i Moskva. I avisen Russia Today udtrykker blandt andre amerikanske forskere frygt for, at terroraktionen blev inspireret af computerspillet. Men det afviser computerspilsforsker Anne Mette Thorhauge fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet. Hun mener, at den russiske avis bruger computerspillet til at fjerne opmærksomheden fra de reelle årsager til terrorangrebet i form af dårlig sikkerhed i russiske lufthavne samt Ruslands konflikt med Nordkaukasien. Hun understreger, at ikke findes nogen forskning, som dokumenterer, at voldelige computerspil fører til terrorangreb.
Politiken, 26/1 2011