25. januar 2011
Det er ingen skam at se meget tv
59-årige Jan Henning Bruun har på sit tag en særlig parabol, der gør, at han kan se et par tusinde kanaler. Han ser normalt fire-fem timers fjernsyn om dagen, og ifølge en ny undersøgelse fra DR Medieforskning tilhører han gennemsnittet. Den viser, at folk på mere end 55 år i gennemsnit ser mere end fire timers fjernsyn om dagen. Lektor ved Afdeling for Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet Anne Jerslev mener ikke, at udviklingen i danskernes fjernsynsforbrug nødvendigvis skal ses som en negativ tendens. Hun påpeger, at fjernsyn er en del af vores kultur, men at man selvfølgelig får mindre tid til andre ting ved at se så meget fjernsyn. - Men hvorvidt vi vil det eller ej, er fjernsynet en væsentlig del af vores moderne dannelse, hvis betydning vi ikke kan negligere ved at kalde det fordummende, siger hun.
Information, 25/1 2011
Kristendommen taber terræn i Europa
Otte ud af ti europæere er kristne, viser en ny undersøgelse fra Center for the Study of Global Christianity ved et af USA's førende teologiske universiteter, Gordon-Conwell i Massachusetts. Det betyder, at der procentsmæssigt er færre kristne end førhen. Når der tages højde for befolkningstilvæksten, er der dog en mindre fremgang på 380.000 kristne at spore. Lederen af det historiske SAXO-Institut på Københavns Universitet, Ulf Riber Hedetoft, pointerer, at den ændrede religiøse sammensætning er et produkt af globaliseringen. Desuden er behovet for at kunne håndtere kulturelt meget anderledes grupper blevet større, især i tidligere europæiske kolonistater, påpeger Hedetoft.
Kristeligt Dagblad, 25/1 2011
Kulturkanonen fem år efter
Kulturkanonen fylder i disse dage fem år og var ved sin oprettelse et prestigeprojekt for daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K), der ville udpege det ypperste inden for en bred vifte af kulturelle genrer i Danmark. Kulturforsker på Københavns Universitet Peter Duelund mener dog ikke, at kulturkanonen har haft den store gennemslagskraft. Eksempelvis bruges den ikke i undervisningen, hvilket ellers var et af målene, og helt overordnet ser Duelund Kulturkanonen som udtryk for en gammeldags statskulturel opfattelse af kultur som en fast enhed, der ikke forandrer sig. Brian Mikkelsen afviser kritikken. Han mener, at kanonen rent faktisk bliver brugt i undervisningen og inspirerer folk til at gå på opdagelse i kulturens univers.
Jyllands-Posten, 25/1 2011
Ideelt demokrati uden vælgere
Uden vælgere ville vi sikkert kunne få både modige politikere og en "gennemseriøs presse", skriver lektor ved Københavns Universitet Klaus Kjøller i en kronik. Men så forsvinder demokratiet. "Man kan ikke både tro på, at en professor i nationaløkonomi og en kassedame på efterløn har samme stemmevægt ved et folketingsvalg, og så samtidig mene, at professoren er den eneste af de to, der i virkeligheden ved, hvad der foregår i dansk økonomi," skriver han. Vælgerne kan sagtens vurdere, hvad der foregår i dansk politik, selvom de ikke er cand.polit.'er. De vurderer i stedet aktørerne på den politiske scene ud fra kriterier som ærlighed, idealisme, stabilitet og kompetence, og det er den mekanisme, der gør demokrati muligt, skriver Klaus Kjøller.
Jyllands-Posten, 25/1 2011