18. januar 2011

18. januar 2011

Etisk prioritering: Selvbestemmelse betyder ikke frit valg

I det danske sundhedssystem har patienter ikke altid ret til at blive behandlet, som de selv måtte ønske det. Eksempelvis undlod læger i Herlev at fortælle flere patienter, at de ikke skulle genoplives ved dødsfald. Lektor og studieleder Klemens Kappel fra filosofi ved Københavns Universitet mener, at det også er sådan, det bør være. - Det grundlæggende princip bør være, at beslutninger om at stoppe eller ikke stoppe behandlingen bliver drøftet med patienten. Men der er selvfølgelig situationer, hvor det af forskellige grunde er umuligt, siger han. Han henviser til, at der kan opstå en situation, hvor en dødssyg patient får et hjertestop. Her kan en læge ifølge Klemens Kappel vurdere, at der ikke er nogen grund til at sætte ind med det store apparat, da der ikke er udsigt til et værdigt liv.
Information, 18/1 2011

Flere ældre rejser ud som frivillige

Organisationer såsom Mission Afrika, der udfører alt fra gadebørnsarbejde til tømrerarbejde ud fra frivillig arbejdskraft fra personer på 50 år og opefter, kan mærke en øget tilgang af ældre frivillige. I 2006 blev to seniorvolontører sendt afsted, og i dag er tallet 22. Seniorer Uden Grænser har ligeledes stor fremgang, og Mellemfolkeligt Samvirke havde i 2009 20 seniorvolontører, mens tallet mere end fordobledes til 50 i 2010. Anne Leonora Blaakilde, forsker ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet, peger på, at drivkraften og det samfundsmæssige engagement er stor i den ældre generation, og det bevirker, at de ældre, der mangler noget at engagere sig i, udfører frivilligt arbejde. 
Kristeligt Dagblad, 18/1 2011

Danskere mere åbne over for politiske præster

Ifølge den danske værdiundersøgelse er antallet af danskere, der mener, det er i orden for danske præster at blande sig i politik og forsøge at påvirke regeringens beslutninger steget fra 9 til 16 procent på 10 år. Tallet for danskere, der er direkte imod er ligeledes faldet fra 86 til 78 procent. Peter B. Andersen fra Københavns Universitet, der er medforfatter til undersøgelsen og lektor i religionssociologi, vurderer, at udviklingen er 'ekstremt bemærkelsesværdigt' idet man skulle tro, at udviklingen gik den anden vej. Andersen vurderer, at især den politiske kritik rettet mod Islam har betydet, at danskerne i højere grad accepterer genmæle og ytringer fra den religiøse verden.
Kristeligt Dagblad, 18/1 2011

Susanne Biers "Hævnen" skræddersyet til priser

Susanne Bier har sikret Danmark en Golden Globe for filmen Hævnen i kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film. Det kan meget muligt også blive til en Oscar-nominering til februar, mener Peter Schepelern, lektor på Center for Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet. - Det er stort melodrama med intens psykologisk spænding, fortæller Schepelern, der mener, at 'Hævnen' passer perfekt ind i amerikansk mainstream-filmsmag. Filmanmelder Palle Schantz Lauridsen, lektor i audiovisuelle medier ved Københavns Universitet, er enig. Han peger på, at Golden Globes ofte har en afsmittende effekt på Oscar-nomineringen. 
Kristeligt Dagblad, 18/1 2011

Le Pens datter er ny leder af Front National

Det markante, højreorienterede franske parti Front National har fået ny leder. Det er Marine Le Pen, som er datter af den tidligere leder af partiet, Jean-Marie Le Pen. Ifølge lektor på Københavns Universitet Henrik Prebensen er Marine Le Pen langt fra en kopi af sin far. Hun har en helt andet stil, som ligger et sted mellem "blå ble og stiletter", og så er hun frimodig, mere afbalanceret og mere orienteret mod sociale problemer. Alt dette gør, at hun har en bredere appel end sin far, og hun vil sandsynligvis klare sig ret godt ved præsidentvalget i 2012, selvom Front National ikke vil få mange pladser i parlamentet, vurderer Henrik Prebensen.
DR P1 Morgen 7.09, 17/1 2011

Eva har skrevet om blendede fisk og udstoppede hunde

Eva Hjortlund Nielsen har brugt det seneste år på at læse og skrive om rådne grise, udstoppede hundehvalpe og blendede fisk. For i 2010 valgte hun, som den ene af to på Grindsted Gymnasium at blive ny forskerspire på et projekt, som køres fra Københavns Universitet. Her får fire vindere hver 20.000 kroner til at realisere forskningen. Eva Hjortlund Nielsen har set på kunst, døde dyr og forargede læsere. Derfor har hun læst meget om de grisekroppe, som kunstner Christian Lemmerz lod rådne i en montre i 1994. - Det har været som at komme fra en lille tryg verden og ud i den meget store og spændende verden, hvor der foregår så meget forskning, som jeg ikke kendte, siger hun.
JydskeVestkysten, 17/1 2010

Sprogfolk: Vi kan ikke klare os med engelsk alene

I fremtiden vil kun de færreste danskere være i stand til at stave sig igennem en spansk avis, se en tysk film uden undertekster eller læse franske forfattere på originalsproget. Alle andre fremmedsprog end engelsk er nemlig på retur i det danske uddannelsessystem. Københavns Universitet vil for eksempel nedlægge omkring 20 sprog som selvstændige uddannelser. Derfor skal en arbejdsgruppe, der netop er nedsat af forskningsministeren og undervisningsministeren, nu komme med en række anbefalinger til, hvordan man kan styrke sprogfagene i hele undervisningssystemet. De anbefalinger skal regeringen bruge, når der sidenhen skal udarbejdes en national strategi for uddannelse i fremmedsprog.
Politiken.dk, 17/1 2011

Dansk, men ikke for dansk

I den ny ph.d.-afhandling, "Subjektiveringsprocesser i metropol og koloni - København og Grønland i 1800-tallet", forsøger Søren Rud, historiker fra Københavns Universitet, at give nye bud på, hvordan man kan anskue den dansk-grønlandske kolonihistorie. Her kommer han blandt andet frem til, at de fattige i København og de menige grønlændere i Danmarks nordlige koloni havde en del til fælles i 1800-tallet. Begge grupper var genstand for borgerskabets væmmelse og bekymrede miner. Tidligere har historieskrivningen fokuseret på særligt vigtige personer i administrationen, hvilket har givet den en høj grad af biografisk karakter.
Videnskab.dk, 17/1 2011