11. januar 2011
Sprogprofessor vil droppe retskrivning
Det er kedeligt, at der kun findes én korrekt og statsautoriseret måde at skrive og tale på, når man udtrykker sig på dansk, mener sprogprofessor J. Normann Jørgensen fra Københavns Universitet. Han er træt af, at reglerne i Retskrivningsordbogen opfattes som guddommelige sandheder og dermed forhindrer sproget i at blomstre og forny sig. - Ensretningen af det danske sprog er accelereret voldsomt siden Anden Verdenskrig. Og det er sket ud fra ideologien om, at det er bedst, at der kun er én måde at gøre tingene på, siger J. Normann Jørgensen.
Politiken, 11/1 2011
Ledende artikel: Værn om sproget
Sproget er ikke bare et instrument, men også et kreativt værktøj og med til at skabe identitet. Derfor er det vigtigt, at vi som danskere værner om vores eget sprog, mener sprogprofessor J. Normannn Jørgensen. Han er medarrangør af en dansk sprogkonference, der finder sted i morgen på Københavns Universitet. Han er kritisk over for Dansk Sprognævns rolle, som i hans øjne er med til at ensrette det danske sprog. J. Normannn Jørgensen ønsker en mere liberal holdning til blandt andet stavemåder og tegnsætning, og han mener ikke, at flere stavemåder betyder, at børn får sværere ved at lære at læse.
Berlingske Tidende, 10/1 2011
Professor skælder ud på Dansk Sprognævn
Dansk Sprognævn tænker alt for traditionelt og konservativt, og det går ud over såvel det danske sprogs udfoldelsesmuligheder, som de børn og unge, der skal lære det, mener sprogprofessor ved Københavns Universitet J. Normann Jørgensen. - Nævnet er sat til at ensrette det danske sprog. Nævnet gør, hvad det er pålagt. Men det kunne gøre det meget bedre ved at tillade mere variation, siger han. Direktør i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen bekræfter, at Dansk Sprognævn er ret konservativt og kritisk over for for mange stavemåder. - Retskrivningen er dårligt tjent med for stor variation, fastslår hun. Berlingske.dk, 10/1 2011
Sprogprofessor kritiserer det danske sprogpoliti
I dag bestemmer journalister og forfattere sprogets udvikling. Derfor kritiserer sprogprofessor J. Normann Jørgensen fra Københavns Universitet i dag Dansk Sprognævn for at tænke alt for traditionelt og konservativt. Sprogprofessoren efterlyser, at sprognævnet løsner lidt op på regelrytteriet og indtager en mere liberal holdning til blandt andet stavemåder og tegnsætning. Hos Dansk Sprognævn medgiver direktør Sabine Kirchmeier-Andersen, at man er restriktiv med, hvad man tillader i skriftsproget.
Politiken.dk, 10/1 2011
Urolighederne i Tunesien fortsætter
Urolighederne i Tunesien tager til, og myndighederne melder nu officielt om 14 dræbte i forbindelse med demonstrationer forskellige steder i landet. Det er voksende ungdomsarbejdsløshed kombineret med store prisstigninger på fødevarer, der har sat gang i urolighederne. Samtidig beskyldes præsident Ben Ali og dennes inderkreds for omfattende korruption. Ph.d i Mellemøststudier ved Københavns Universitet Rikke Hostrup Haugbølle vurderer, at utilfredsheden stikker dybt i bevidstheden hos det tunesiske folk. Der er blevet kommunikeret meget på Facebook blandt de forskellige grupperinger, og det er en af grundene til, at urolighederne har stået på så længe, mener Rikke Hostrup Haugbølle. Hun afviser dog, at der er grobund for, at en militant islamisme kan spire frem i Tunesien.
DR2 Deadline 22.30, 9/1 2011