23. februar 2011

23. februar 2011

Ingen sympati for Gaddafi i arabiske medier

Den arabiske satellitkanal Al Jazeera fortsætter med at spille en afgørende rolle for protestbevægelserne i Mellemøsten. Demonstranterne har taget kanalen til sig som deres allierede i kampen mod regimerne og har rost dens modige dækning, som vækker magthavernes vrede. Det er en position, kanalen nyder at befinde sig i. - Al Jazeera har i dag en meget stærk forestilling om, at de repræsenterer de almindelige arabere. Under protesterne har tv-kanalen nærmest fungeret som et revolutionært medie, der forsøger at mobilisere folk og få dem på gaden. Det er til Al Jazeera, folk sender de videoer og billeder, de optager, siger professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Københavns Universitet. 
Politiken, 23/2 2011

I Nordeuropa har vi svært ved at forstå, hvordan religiøse tænker

Cafedebat på Paludans Bogcafe på Fiolstræde i hjertet af København nåede i går rundt om civilreligion, bioetik, Mellemøsten og rettighedernes oprindelse. Professor i historie ved Københavns Universitet Helle Porsdam luftede den tanke, at menneskerettighederne kunne fungere som en ny civilreligiøsitet. - Vi er blevet så sekulære i Nordeuropa, at vi har svært ved at forstå, hvordan religiøse tænker. Det var tydeligt under Muhammed-krisen. Måske kan rettigheder set som en art civilreligion give os et sprog, der evner at diskutere fælles rettigheder, sagde hun. 
Kristeligt Dagblad, 23/2 2011

Undervisningspenge forsvinder ned i universiteternes økonomiske huller

Der er langt fra de 46.200 kroner, som optræder på papiret per studerende om året, til de kroner, som universitetsinstitutterne faktisk har at gøre godt med. På SAXO-Instituttet ved Københavns Universitet har man således under 40 procent, når taxameterpengene har været igennem fakultetet, som tager fra til administration og drift. Tilbage er 18.524 kroner per studerende om året til at undervise for, oplyser studieleder Anders Holm Rasmussen. Derfor skærer man semestret ned, oplyser studieleder Ingemai Larsen, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på KU. Når der kun er knap 19.000 kroner tilbage at undervise for, så skyldes det ifølge fakultetets økonomichef, Jan Pedersen, at fakultetet ikke har fået flere midler til sine basisopgaver.
Information, 23/2 2011

Plagiatdjævlen ses også i Danmark: Alle har lidt for travlt med deres afhandlinger

Dansk Magisterforening (DM) synes ikke umiddelbart, at det er en god idé med et videnskabeligt WikiLeaks på nettet. Det er heller ikke strengt nødvendigt, vurderer Anders Dissing, der er forhandlingsleder i DM. Dekanen ved Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet, Kirsten Refsing, er heller ikke meget for den form for kontrol, som et WikiLeaks-site for forskningen kunne blive. - De, der er forskere af hjertet, plagierer ikke. Så der burde egentlig ikke være et problem, men måske er jeg for idealistisk, siger hun.
Politiken, 23/2 2011

Universitetets fundament ryster under både studerende og politikere

I en kronik af litteraturstuderende ved Københavns Universitet Therese Leonhardt Hjort står der, at det ikke kan passe, at det kommer bag på den humanistiske dekan, Kirsten Refsing, at undervisningssemestrene kun er blevet kortere og kortere efter lang tid med nedskæringer. Og som studerende på fakultetet er man ikke i tvivl, skriver hun. Semestrene er alt for korte og timerne for få. "Hvis det faktum ikke er kendt for andre end os, står det værre til, end man kunne frygte," skriver hun. På litteraturvidenskab ved Københavns Universitet Amager (KUA) er man efterhånden vant til korte semestre.
Politiken, 23/2 2011