21. februar 2011
Kvinder løber med legaterne
Formand for Dansk Forfatterforening Lotte Garbers mener, at det er mændene, der "sidder på flæsket" i litteraturens verden. Men det gælder ikke, når det handler om statslig kunststøtte. En ny beregning viser, at otte ud af de ti forfattere, der har fået flest penge fra puljer i Statens Kunstråd og Statens Kunstfond over de seneste fem år, er kvinder. Derudover viser beregningen, at hovedparten af top ti stammer fra den markante generation af kvindelige forfattere, der brød igennem i 1990'erne. Litteraturforskeren Marianne Stidsen fra Københavns Universitet siger, at det virker som om ligestillingen har indhentet litteraturen siden 1980'erne. - Nogle gange har der endda været strømninger, som har været næsten totalt domineret af kvinder, siger hun.
Politiken, 21/2 2011
"True Grit"
Westernklassikeren "True Grit" af Ethan og Joel Coen er nomineret til ti Oscars, og kritikere verden over står i kø for at rose filmen. Mads Fuglede, ph.d.-stipendiat på Københavns Universitet, forklarer, at western er en genre, som taler til alle, som er begejstrede for USA, og at det er en genre, som har været med til at etablere en stor del af den mytologi, som alle forbinder med USA.
DR2 Deadline 17.00, 18/2 2011
Danmark falder bagud
Studerende på videregående uddannelser får færre og færre undervisningstimer. Arkæologistuderende ved Københavns Universitet Bjarne Purup mener, at han mangler en bredere viden inden for et stort felt. Problemet er, at de studerende ikke bliver dygtige nok og sakker bagud i forhold til andre lande, mener vicedirektør i DEA Bjarne Lundager Pedersen. Ifølge professor på CBS Robyn Remke må man overveje mere undervisning og direkte kontakt. Selvom de studerende også har et ansvar, skal egenlæring helst kobles til undervisning, mener arkæologistuderende ved Københavns Universitet Jonas Ryborg. Man skal selv gøre en stor indsats på universitetet, mener dekan på Københavns Universitet Kirsten Refsing. Hun mener, at der skal sættes flere penge af til uddannelsessystemet, hvis situationen skal ændres.
TV 2 Nyhederne 22.00, 17/2 2011
Semestre skrumper ind til 12 uger
Undervisningen er skåret kraftigt ned på en række universiteter, og flere steder varer et semester nu blot 12 uger. Formand for Danske Studerendes Fællesråd Magnus Pedersen frygter, at de studerende ikke får de kvalifikationer, der er behov for på arbejdsmarkedet. På Københavns Universitet siger vicedirektør Hanne Harmsen, at det er nødvendigt at skære i undervisningen på grund af en stram økonomi. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) er ikke tilfreds - hun understreger, at universiteterne har fået flere penge til undervisning.
DR1 Tv-Avisen 21.00, 17/2 2011