18. februar 2011
Oprør i Bahrain knust af politi og kampvogne
Mindst fire er dræbt og flere hundrede er såret efter Bahrains regime i går gjorde brug af politi, kampvogne og helikoptere til at opløse demonstrationerne, der har fundet sted i centrum af hovedstaden Manama de seneste dage. Ifølge professor Jørgen Bæk Simonsen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet har demonstrationerne rod i en historisk konflikt. Han forklarer, at det er det shiamuslimske flertal, der kræver mere indflydelse i de politiske instanser, og derfor skal demonstrationerne ikke ses som en afsmitning af demonstrationerne i Egypten, Tunesien og Iran.
Politiken, 18/2 2011
Forskellen på dansk og irsk politik
Når finanskrisen har kunnet ende så katastrofalt for visse lande, hænger det sammen med deres nyere historie og en næsten blind tro på og loyalitet overfor bestemte partier fra vælgernes side, skriver Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor, ph.d. ved Københavns Universitet, i en kronik. For Irlands vedkommende handler det om partierne Fianna Fáil og Fine Gael, der spillede en vigtigt rolle i selvstændighedskampen. Særligt har Fianna Fáil haft særstatus; i Island har Selvstændighedspartiet spillet samme rolle. På samme måde har særlige partier i Grækenland, Spanien og Portugal automatisk stået i et positivt lys for befolkningen. Her har de socialistiske partier stået som en demokratisk modsætning til fordums højre-diktaturer. I Danmark har man imidlertid så lang en historie som suværen demokratisk stat, at den slags er utænkeligt, og det har betydet, at vi ikke blindt har sat vores lid til bestemte politikere.
Berlingske, 18/2 2011
DI: Universiteter bryder loven med færre timer
Ifølge DI - Organisation for Erhvervslivet er det i strid med universitetsloven, når universiteterne giver de studerende færre undervisningstimer. Uddannelseskonsulent Mads Eriksen fra DI mener, at det er skræmmende, at man nu skærer i semestrenes længde. Han henviser til, at 60 af de såkaldte ECTS-point ifølge universitetsloven svarer til et års heltidsstudier, som ifølge Videnskabsministeriet skal forstås som cirka 1.650 arbejdstimer. En analyse fra Aarhus Universitet viser dog, at de studerende i gennemsnit bruger 29 timer om ugen på undervisning og forberedelse. Det giver blot 1.334 timer uden ferier. Nye tal fra Københavns Universitet viser også, at de humanistiske uddannelser, som har de laveste timetal, i 2010 har højere frafald og færre, der gennemfører til tiden, end andre fakulteter.
Politiken, 18/2 2011
Studerende er målløse over dekan
I går udtalte dekan Kirsten Refsing fra Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet, at hun først nu er blevet bekendt med, at langt de fleste fag og institutter kun underviser i 11-12 uger per semester. Formand for HUM-rådet Jacob Thorek Jensen mener, at det er grotesk, at dekanen ikke er inde i de forhold, de studerende lever under. - Når hun siger, hun ikke ved det, er det fordi hun ikke tager os seriøst, siger han. Fakultetets øverste leder vil nu tage sagen op med de studerende på næste møde, og Kirsten Refsing understreger, at man vil forsøge at komme ind til kernen af sagen.
Politiken, 18/2 2011
Discount
"Nul undervisning. Det er realiteten på nogle af de små overbygningsfag på universiteterne". Sådan hedder det i dagens leder, der også oplyser, at de halvårlige semestre ifølge Politiken nogle steder er reduceret til 12 uger. Universiteterne har fået flere penge til at løfte opgaven, så det er et vidnesbyrd om, at de ikke er deres opgave voksen, mener lederskribenten. Information har også tidligere beskrevet, at penge, der er afsat til taxameterløft på samfundsvidenskab og humaniora, er gået til mere central administration på KU. Videre mener Information, at videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) er en svag minister, hvis hun ikke kan sikre det kvalitetsløft af undervisningen på humaniora og samfundsvidenskab, hun selv har sat i værk.
Information, 18/2 2011
Mindre undervisning på universiterne
Undervisningen er på flere universiteter skrumpet ind til 12 uger per semester, og det er en bekymrende udvikling, mener Magnus Pedersen, formand for Danske Studerendes Fællesråd. Det betyder mindre og dårligere undervisning, og i sidste ende betyder det, at vi bliver dårligere, siger han. På Aarhus Universitet undervises der kun i 12 uger på flere humanistiske fag, på Syddansk Univerisitet varer et semester 15 uger - på humaniora dog kun 13 - og på Københavns Universitet er undervisningen på blandt andet arkæologi og historie skåret ned til fra 14 til 12 uger. Forskningsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) er utilfreds med, at universiteterne har beskåret undervisningen. Der er afsat midler til mere undervisning, siger hun, men ifølge dekan Kirsten Refsing fra Københavns Universitet hentes pengene som regel fra andre steder, så man så at sige "har fodret hunden med dens egen hale".
TV 2 Nyhederne 16.00, 17/2 2011