17. februar 2011

17. februar 2011

Plyndring af Egyptens skatte rammer hele Europa

Der var indbrud og plyndring af de egyptiske museer under de sidste ugers uroligheder, og det stiller Egypten dårligere, når det gælder om at få landets kulturskatte tilbage fra museer i udlandet. Sådan er Kim Ryholts, lektor på Københavns Universitet, vurdering. Plyndringerne viser, at egypterne ikke kan beskytte kulturarven så godt, som de gerne vil, forklarer Kim Ryholt. 
Kristeligt Dagblad, 17/2 2011

Computeren er Kirsten Giftekniv

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af en gruppe forskere på University of Oxford har hvert fjerde danske kærestepar mødt hinanden på nettet. Det fremgår af deres rapport, som handler om tendenser inden for onlinedating i 18 lande. Dermed ligger Danmark nummer tre på listen over de mest aktive dating-nationer, og ifølge forsker i netdating ved Københavns Universitet Charlie Breindahl betyder det, at tabuerne ved at lede efter en kæreste på internettet er blevet mindre. - Vi er begyndt at acceptere netdating i højere grad, fordi internettet har fået en så stor udbredelse, siger Charlie Breindahl. 
MetroXpress, 17/2 2011

Blod, sved og underholdning

DR's nye program "Blod, sved og T-shirts" omhandler fem unge mænd og kvinder, som har underkastet sig et socialt eksperiment, der giver et sjældent indblik i de vilkår, inderne arbejder under. Men programmets 'virkelighed' forekommer afskåret fra den reelle virkelighed, mener Ravinder Kaur, lektor ved Københavns Universitet. - Folkene bag programmet er i værste fald uvidende om omfanget af hensynsløsheden på Indiens ufaglærte arbejdsmarked og i bedste fald formentlig bange for at tage fat på den del af virkeligheden, siger hun. Hun mener ikke, at programmet har bidraget med at nedbringe de unges forbrug.
Politiken, 17/2 2011

Universiteter forkorter semestre

På flere universitetsfag er der nu kun undervisning i 12 uger hvert halvårige semester. Senest har SAXO-Instituttet på Københavns Universitet (KU) skåret undervisningen ned fra 14 til 12 uger uden at tilføre flere timer per uge. Forskningsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) er utilfreds med de kortere semestre og peger på, at taxameterbeløbene til humaniora og samfundsfag i 2010 blev løftet med over 4.000 kr. eller cirka 12 procent. Dekanen for Det Humanistiske Fakultet på KU, Kirsten Refsing, forklarer, at nok har universiteterne fået flere taxameterpenge, men samtidig forlanger regeringen, at universiteterne sparer to procent per år. Det er som at fodre hunden med dens egen hale, siger Kirsten Refsing. Universitetsvicedirektør Hanne Harmsen kan godt forstå, at de studerende reagerer på de korte semestre. På udenlandske universiteter undervises der i 15 uger per semester, siger Hanne Harmsen.
Politiken, 17/2 2011

Tunesere på flugt fra armod

På trods af et nyligt regimeskift tiltager strømmen af tunesiske flygtninge til Europa. Omkring 5.500 tunesiske flygtninge er de seneste dage kommet til den italienske ø Lampedusa. Rikke Haugbølle fra Københavns Universitet fortæller, at der primært er tale om fattigdomsflygtninge. Det er primært unge mennesker, der flygter fra socialt armod i Tunesien. Under demonstrationerne blev de sociale problemer i landet diskuteret kraftigt. Derfor er der nok mange, der reagerer på de sociale og økonomiske uligheder ved blandt andet at forsøge at komme til Italien, vurderer Rikke Haugbølle.
DR P1 Orientering 17.10, 16/2 2011

Politiske undvigelser er blevet en epidemi

Danske politikere bruger forskellige undvigelsesmanøvrer, når de bliver stillet spørgsmål, de ikke ønsker at svare på. Professor i retorik ved Københavns Universitet Christian Kock siger, at undvigelserne er blevet en epidemi blandt politikerne, for eksempel når de siger "ingen kommentar", selvom de slet ikke er blevet bedt om en kommentar, men snarere et svar på et konkret spørgsmål. Den simpleste metode, siger Kock, er "Hornbech-metoden", hvor man simpelthen ikke siger noget. En "begrundet Hornbech" er, når man giver en begrundelse for, hvorfor man ikke kan sige noget. De mere raffinerede metoder går ud på at skjule, at man ikke svarer; man kan fortie, fordreje eller afveje spørgsmålet eller modargumentet.
DR1 Aftenshowet, 16/2 2011

Moderne bedsteforældre er mere individualiserede

Lise von Seelen er en af de moderne bedsteforældre, som ikke vil lægge hele deres tilværelse om, fordi de har fået børnebørn. Lise von Seelen er et travlt folketingsmedlem og ønsker ikke at droppe sin karriere, bare fordi hun er blevet farmor, men hun nyder at se sit barnebarn uden at have det daglige ansvar. Anne Leonora Blaakilde er kulturforsker på Københavns Universitet, og hun forklarer, at ældre mennesker i dag bevarer et ønske om at realisere sig selv, hvor de tidligere i højere grad tog sig af familien.
TV2 Syd, Regionale Nyheder 19.30, 16/2 2011