2. februar 2011

02. februar 2011

Det Muslimske Broderskab er til at leve med

Modsat EU og USA frygter de Konservatives udenrigsordfører Naser Khader ikke Det Muslimske Broderskab i Egypten, landets ældste islamiske organisation. Han mener, at man må give partiet en chance, så længe de viser sig parate til at arbjde inden for det etablerede politiske systems rammer. Ulla Holm, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier mener, at EU ligefrem bør støtte Det Muslimske Broderskab på lige fod med de andre demokratiske kræfter i Egypten. Også Ehab Gala, adjunkt ved Carsten Niebuhr Instittutet på Københavns Universitet, mener, at det er den demokratisk indstillede og dialogsøgende fløj i Det Muslimske Broderskab, der for tiden står stærkest, ligesom han peger på, at broderskabet har flyttet sig meget ideologisk i løbet af de sidste 10-15 år.
Berlingske, 2/2 2011

Gøgeunge i teaterverdenen

Den selvejende statslige institution Københavns Teater skal fra sæsonen 2013/14 spare i alt ni millioner kroner. Af disse vil de 5,1 millioner blive sparet ved at droppe et huslejetilskud til Det Ny Teater, mens de fem øvrige teatre i Københavns Teater forbliver uberørte. Teaterforsker Stig Jarl fra Teatervidenskab på Københavns Universitet vurderer, at det er både personlige og faglige modsætninger, der ligger bag beslutningen. - Det har hele tiden været en lidt speciel ordning at give tilskud til Det Ny Teater, der kører på kommercielle præmisser, siger han. Et af problemerne er, at teatrets økonomi er så uigennemsigtig, at man ikke ved, om man reelt set giver støtte til et teater, der kører med stort overskud. Imidlertid mener Stig Jarl, at den samlede danske teaterverden ville være fattigere uden Det Ny Teater.
Berlingske, 2/2 2011

Universitetet kræver stadig en håndskrevet eksamen

På de fleste sprogfag på Københavns og Aarhus Universitet foregår skriftlige eksamener i hånden. En håbløst forældet metode, siger flere kritikere. Andreas Bramsen læser tysk på tiende semester, og en tredjedel af hans eksamener foregår på gennemslagspapir. - Da jeg var til studentereksamen for ti år siden, foregik det på computer, men på universitetet i år 2011 er det så gammeldags. De studerende skal løse en opgave, men i en situation, som er så langt fra virkeligheden, siger han. Ifølge Annette Moe, studiechef ved Købehanvs Universitets Humanistiske Fakultet, skyldes det økonomien, at man ikke kan stille computere til rådighed. Og man kan ikke lade eleverne bruge deres egne, da man skal være sikker på, at de ikke har netadgang. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) kræver klare målsætninger for afskaffelsen af håndskrevne eksamener.
Politiken, 2/2 2011

Økonomisk ustabilitet i Tunesien

I midten af januar tvang den tunesiske befolkning diktatoren Ben Ali fra magten. I slutningen af sidste uge fik landet en ny midlertidig regering med nye personer på ministerposterne, fortæller ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet og ekspert i Tunesien Rikke Hostrup Haugbølle. Tuneserne demonstrerer dog fortsat, denne gang primært koncentreret om befolkningens nye økonomiske krav.
DR P1 Orientering 17.10, 1/2 2011

Dokumentaren skal ses i biografen

Den landsdækkende dokumentarfilmklub Doxbio har haft succes med at udbrede dokumentarfilmene i de danske biografer, og således samarbejder de nu med mere end 40 biografer og solgte mere end 21.000 billetter sidste år. Ib Bondebjerg, professor i film- og medievidenskab på Københavns Universitet, fortæller, at succeser som "Armadillo" og "Gasolin" har givet produktionsselskaberne mod på større satsninger, ligesom dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX også har været medvirkende til en øget interesse blandt publikum. - Jeg tror helt klart på, at det kan udvikle sig endnu mere. Der er mere potentiale i det, end det vi ser nu, siger han. 
MetroXpress København, 1/2 2011

Det Muslimske Broderskab spiller kun en begrænset rolle

Tusinder af egyptere er gået på gaden for at kræve, at præsident Hosni Mubarak går af. Mubarak og hans regeringsparti har holdt oppositionen nede med valgsvindel og styring af medierne, og det er ikke mindst gået ud over Det Muslimske Broderskab. Bevægelsen har drevet skoler og lægeklinikker, men har også været anklaget for at stå bag attentater mod den sekulære regering. Jakob Skovgaard-Petersen, professor og islam-forsker ved Københavns Universitet, fortæller, at bevægelsen er blevet forfulgt både under Nasser, Sadat og Mubarak. Den har dog ikke spillet den store rolle i den seneste tids demonstrationer, og et timandsråd, udpeget af oppositionspartierne, har peget på Mohamed El Baradei som leder. Jakob Skovgaard-Petersen siger, at han er i spidsen, fordi han har levet uden for landet og ikke klart tilhører nogen af de andre bevægelser.
DR1 Horisont, 31/1 2011