31. august 2011

31. august 2011

Blå blok vil meget snart få travlt

De borgerlige herhjemme får snart meget travlt, hvis man sammenligner med de valg, der har været holdt i vores nabolande de seneste år, skriver ph.d. og ekstern lektor ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, i et læserbrev. De borgerlige er bagud i meningsmålingerne, og i både Norge og Sverige - de to lande, der ligner Danmark mest - blev der ikke rykket meget ved blokkenes positioner i de sidste to sidste uger af valgkampen ved valgene i henholdsvis 2009 og 2010. Ingen blok gik mere end en eller to procentpoint frem - eller tilbage - og rød blok i Danmark fører i øjeblikket med 52,9 procent mod 47 procent. I andre nordiske lande, som for eksempel Belgien og Finland, har der været anderledes store udsving, men de har også et tilsvarende anderledes politisk system, pointerer Lars Sørensen. Skal blå blok ændre noget, skal det derfor ske i de næste fire-fem dage, konkluderer han. 
Berlingske, 31/8 2011

Kulturstøtten går til eliten

De højtuddannede og bedst lønnede er storforbrugere af den kunst, som udløser den største offentlige støtte per gæst. Siden Kulturministeriets oprettelse for 50 år siden har det ellers været et klart mål, at kulturen skulle ud til alle. Lektor Peter Duelund fra Københavns Universitet har forsket i kulturpolitik siden 1970'erne. - De højtuddannede og de nye mellemlag er ikke længere enten til pop eller klassisk, men til begge dele. Alligevel er der stadig kolossale sociale forskelle, for de lavtuddannede bruger sjældent de klassiske kulturaktiviteter, fortæller han. Han advarer desuden om, at det kan skabe større socale forskelle, hvis man benytter kulturen til at tiltrække veluddannede og købestærke turister og skatteborgere. 
Politiken, 31/8 2011

Algeriet agerer fjendtligt mod Libyen

Muammar Gaddafis kones flugt til Algeriet med deres tre børn har øget spændingen mellem de libyske oprørere og Algeriet, som heller ikke har anerkendt oprørerne som de retsmæssige magthavere. Talsmand for Det Nationale Overgangsråd Mahmoud Shaman fortæller, at man betragter det som et fjendtligt angreb mod det libyske folk, og også lederen af rådet, Mustafa Abdel Jalil, opfordrer Algeriet til at samarbejde. Studielektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet Ulla Prien mener, at situationen skal tages ganske alvorligt. Det er ikke dokumenteret, at Algeriet har støttet Gaddafis regime militært, men det er ganske sandsynligt, udtaler hun.
DR P1 Radioavisen 12.00, 30/8 2011

Nyt vidnesbyrd fra Auschwitz

I en ny bog af journalisten Morten Vestergaard, der hedder Pigen fra Auschwitz, fortæller 87-årige fransk- og jødiskfødte Arlette Andersen om sine oplevelser i koncentrationslejren. Efter krigen blev Arlette Andersen dansk gift, og hun bor i dag i Fredericia, hvor hun i over 30 år har arbejdet som gymnasielærer. Filosof og lektor i Minoritetsstudier på Københavns Universitet Thomas Brudholm mener, at de personlige vidnesbyrder fra koncentrationslejrene er yderst væsentlige.
DR P2 Kulturnyt 15.30, 29/8 2011

Humaniora holder fast i rusturen

Fra næste år vil der ikke længere være rusture for nye studerende på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, da man tror, at en mere faglig introduktion vil få færre til at falde fra. Fysikstudiet dropper rusturen allerede i år. Humaniora holder dog fast i rusturen. Koordinator på studiestartsprogrammet på humaniora Luise Hvidt fortæller, at de nye studerende oplever en sammentømring ved hjælp af rusturen. Esben Bork Hansen fra Rusvejledergruppen på fysik mener også, at rusturen er del af en af den gode introduktion til et nyt studium.
DR P4 Københavns radio, Nyheder 11.30, 28/8 2011